ANALITIČAR IGOR DAMJANOVIĆ: Markovićev poziv dijaspori da dođe i glasa na izborima predstavlja otvoreni poziv na kršenje zakona

V. K.

20. 08. 2020. u 09:42

POLITIČKI analitičar Igor Damjanović za „Novosti“ kaže da poslednja izjava Duška Markovića u kojoj poziva dijasporu da dođe i glasa na predstojećim izborima predstavlja otvoreni poziv na kršenje člana 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

АНАЛИТИЧАР ИГОР ДАМЈАНОВИЋ: Марковићев позив дијаспори да дође и гласа на изборима представља отворени позив на кршење закона

Foto: Privatna arhiva

-Verovatno nigde u svetu nećete naći tako politički šizofrenu situaciju, a prvi čovek zakonodavne vlasti otvoreno poziva na kršenje zakona, čak i onih koje je kao Zakon o ozboru odbornika i poslanika donela njegova politička grupacija. Predstavnici režima Mila Đukanovića ni ranije nisu krili da podobna dijaspora suprotno zakonu glasa na izborima u Crnoj Gori. Međutim, ovo je prvi put da se od strane državnog vrha i javno poziva da učestvuje na izborima. Ako važeći popis i demografske podatke Monstata za 2019.godinu, koji se u velikoj meri podudaraju, uzmemo kao reper za procenu biračkog spiska, onda ne bismo smeli da imamo preko 440.000 registrovanih birača. Do ove brojke dolazimo kada od broja 475.000 punoletnih građana oduzmemo osam odsto koji po važećoj evidenciji nemaju crnogorsko državljanstvo. Međutim, broj registrovanih birača iznosi 541.000 i za više od 100.000 je veći nego što bi trebao da bude, kaže Damjanović.


-Imajući u vidu činjenicu da je većina podobne dijaspore, podvlačim podobne, jer je za sve njih prethodno napravljena procena da će glasati nezavisnosti na referendumu, u birački spisak upisana do 2006.godine. Stoga rast biračkog spiska od 2006.godine do danas za oko 54.000, odnosno 11 odsto ostaje misterija. Do ovih 54.000 došlo se akumuliranim rastom od 13-15.000 za svaki pojedinačni izborni ciklus!

Posebno zabrinjava, navodi naš sagovornik, to što uz opštinama uz granicu sa Albanijom i tzv.državom Kosovo broj registrovanik birača veći čak i od ukupnog broja stanovnika!
-U Plavu tako imamo 37 odsto više birača nego punoletnih stanovnika, Petnjici 35 odsto, Gusinju 25, Rožajama 20, Ulcinju 18, Tuzima 17. U ovim opštinama DPS i koalicioni partneri redovno osvajaju preko 90 odsto glasova, ocenjuje Damjanović.

Duško Marković, predsednik Vlade Crne Gore, uoči predstojećih izbora pozvao je dijasporu da dođe u Montenegro, kritikujući opoziciju zbog „neprimerenih i nedobronamernih poruka“ -da bi njihovo eventualno glasanje na izborima značilo krivičnu odgovornost. Upravo su oni godinama bili sudbonosni za spas režima Mila Đukanovića, a posebno od majskog referenduma 2006. i na svim budućim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024