PROTEST SE SELI U - PODGORICU? Radnici propalog "Metalca" iz Nikšića traže pomoć lokalne samouprave

V. KADIĆ

19. 08. 2020. u 10:00

OGORČENI radnici firme "Metalac Termohem", okupili su se ispred zgrade lokalne samouprave u Nikšiću, zahtevajući razgovor sa predsednikom Veselinom Grbovićem zbog problema koji već mesecima dovode u pitanje egzistenciju čitavih porodica.

ПРОТЕСТ СЕ СЕЛИ  У - ПОДГОРИЦУ? Радници пропалог Металца из Никшића траже помоћ локалне самоуправе

Foto V. Kadić

Pred Opštinu su, kažu,  došli da vlast obaveste o tome da već osam meseci ne primaju plate, a duguju im tri zarade, plus sve ostalo do danas, što će na neki način morati da bude nadoknađeno.

U ime svih 110 zaposlenih, poštujući preventivne mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti. juče je protestovalo 19 njihovih predstavnika koji su naglasili da bi rešenje trebalo pronaći pre jeseni, jer posle toga za sve može biti kasno...

OPŠTINSKA HIPOTEKA

PODSETIMO, fabrika "Metalac" je bila zatvorena do avgusta 2016, kada ju je kupila češka kompanija "Termohem", ali je tada pokrenuta proizvodnja trajala samo do 27. decembra 2019. godine. Iako je nastavak rada u međuvremenu više puta najavljivan, hale su ostale prazne jer je, navodno, matična firma u ogromnim problemima.

Kako god bilo, račun "Metalca" je blokiran od oktobra prošle godine - za iznos od oko 120.000 evra - a lokalna samouprava u Nikšiću je, po osnovu poreskog duga od gotovo 50.000 evra, stavila hipoteku na zemljište i pojedine pogone u krugu fabrike.

- Čekaćemo do kraja ove sedmice, da vidimo hoće li neko iz Opštine primiti naše predstavnike i čuti našu muku - kaže Radisav Bulatović.

Pritom, metalce ponajviše brine budućnost, odnosno traže odgovor na pitanje ima li njihova firma ikakvu perspektivu?

- Neko bi trebalo da nam kaže da li će se tamo gde su sada naše hale graditi stambeni objekti i poslovni prostori, ili ćemo nastaviti da radimo. Posle ovoliko neizvesnosti, strpljenje nam je na izmaku, pa ako ovde ne dobijemo odgovore, nema nam druge nego da protest preselimo u Podgoricu. Iz glavnog grada se nećemo vraćati sve dok naš problem ne bude rešen - najavljuje Mijo Ćipranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)