NESKLAD GLASAČA I PRIRAŠTAJA! Istraživanje NVO o biračkom telu Crne Gore u odnosu na njeno stanovništvo

V. KADIĆ

06. 08. 2020. u 08:21

KOLIKO Crna Gora ima stanovnika, koliki je broj ljudi sa pravom glasa, a koliko u njoj živi maloletnih osoba?

НЕСКЛАД ГЛАСАЧА И ПРИРАШТАЈА! Истраживање НВО о бирачком телу Црне Горе у односу на њено становништво

Foto arhiva

Ovim pitanjem bavio se prof. dr Sergej Đuranović iz NVO "Ne damo Crnu Goru". Analiza promena u broju stanovnika i biračkom spisku u poslednjih dvadeset godina u Crnoj Gori, urađena je da predstavi koliko je biračko telo Crne Gore, u odnosu na njeno stanovništvo. Takođe, cilj analize je i da ukaže na mogućnost postojanja birača koji zloupotrebljavaju pravo u vezi sa registrom prebivališta u opštinama Crne Gore, a koji bi bili u mogućnosti da glasaju na predstojećim izborima. Istraživanje ukazuje na nesrazmeran broj birača u odnosu na celokupno stanovništvo.

Prilikom analize, profesor Đuranović je uočio da procenat biračkog tela u odnosu na stanovništvo Crne Gore neprestano raste  od 2001. godine.
- Na republičkim parlamentarnim izborima iz 2001. godine je procenat biračkog tela bio manje-više saglasan broju građana sa biračkim pravom - kazali su iz ove NVO. - Analiza udela biračkog tela za državne parlamentarne izbore od 2006. pa do 2020. godine ukazuje da se procenat birača u odnosu na broj stanovnika neprestano uvećavao na teritoriji čitave Crne Gore. I u odnosu na 2001. godinu u 2020. godini ćemo imati skoro 15 odsto više birača u odnosu na broj stanovnika Crne Gore sa biračkim pravom.

NESLAGANjE BROJEVA

NEDAVNO izlaganje Mevludina Nuhodžića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, kao i objavljeni brojevi sa biračkog spiska Uprave policije ukazuju na još veća neslaganja prezentovanih brojeva sa prirodnim priraštajem. Analiza prirodnog priraštaja u poslednje tri godine, godišnji rast stanovništva za 851 osobu, ne može objasniti ni porast od 13.962 birača kao ni porast stanovništva od 55.875 od 2016. do 2020. Ovi brojevi ukazuju da je na godišnjem nivou od 2016. godine upisano 3.317 novih birača i 13.969 novih stanovnika - upozoravaju iz NVO.

Od 2006. godine do 2020. godine porast biračkog tela u odnosu na stanovništvo sa biračkim pravom je 10 odsto veći na teritoriji čitave države.

- Kao rezultat ovog porasta, imamo pojedine opštine sa većim brojem birača nego stanovnika bez obzira na biračko pravo, kao što je slučaj u Plavu, Gusinju, Petnjici i Ulcinju - dodaju iz NVO.  
Iz NVO su pokušali da, upoređivanjem prirodnog priraštaja u poslednjih 18 godina, dobiju realnu sliku biračkog tela.
- Razlika u broju rođenih i umrlih građana ukazuje da bi populacija u Crnoj Gori u poslednjih 18 godina trebalo godišnje da raste maksimalno za 1.681 stanovnika (period od 2002. do 2019) ili 851 stanovnika (period od 2016. do 2019). Analiza ukupnog broja stanovništva Crne Gore za period od 2002. do 2019. ukazuje na godišnji rast stanovnika od 813. U istom periodu od 2002. do 2019. godišnji rast upisanih birača je 4.574. Ova cifra je u drastičnom neslaganju sa prirodnim priraštajem, kao i rastom broja stanovnika po podacima Uprave za statistiku Crne Gore (MONSTAT) - navode iz NVO "Ne damo Crnu Goru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)