OPASNO PO ZDRAVLJE: Zaraza iz vode preti MZ Šula

M. D.

05. 08. 2020. u 13:33

MEŠTANIMA pljevaljskog rudarskog naselja Šula preti opasnost od zaraze, jer je u vodi za piće, još pre 15 dana, evidentirano prisustvo bakterije Ešerihija koli i koliformnih bakterija.

ОПАСНО ПО ЗДРАВЉЕ: Зараза из воде прети МЗ Шула

Foto: M. Drobnjak

Na fejsbuk stranici Mesne zajednice Šula objavljeno je stručno mišljenje Instituta za javno zdravlje CG u kome se konstatuje da jr na tri lokacije u MZ, u Šulima, Kosanici i Zbrđu evidentirano prisustvo ešerihije u vodi za piće. 

- Da li će i kada Savet mesne zajednice u saradnji sa Opštinom i nadležnim službama preduzeti potrebne mere u cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema-ostaje da vidimo.

Činjenica je da nije poznato od kada je voda neispravna te da od momenta dostavljanja izveštaja Instituta za javno zdravlja  (16.07. tg) pa do danas ništa nije urađeno po tom pitanju-navodi se u pomenutoj objavi.

Iz MZ napominju da je uzorkovanje izvršeno 29. juna 2020 godine sa javne česme u Šulima i isti nije odgovarao propisanim kriterijumima zbog mikrobiološke neispravnosti tj. prisustva bakterije Ešerihija koli (Escherichija coli) i koliformnih bakterija.

- Zbog navedenog se NE PREPORUČUJE korišćete vode za javno vodosnabdevanje sa pomenutog izvorišta bez dezinfekcije vode i dok se ponovnom analizom ne  utvrdi njena zdravstvena ispravnost.

Čini se ipak da  većina građana što iz neznanja ,a što iz nužde,bez obzira na moguće posledicene i dalje vodu koristi za piće-navedeno je u preporuci Instituta za javno zdravlje.

Foto: Institut

U pomenutoj objavi MZ navodi se da po prvi put se dešava da voda sa ovog vodovoda nije zdravstveno ispravna te se samim tim  postavlja logično pitanje šta je uzrok zagađenju?

- Poznato,je da niti  jedan izvor izuzev betonskih kaptaža nije ograđen niti je urađena uža (a da ne pričamo o široj ) zona zaštite. Vodozahvat "Bare" koji je niz godina korišten krajnje restriktivno samo i isključivo kada su velike suše  i nedostatci vode sa ostalih izvora ,a koji je u stvari potok tj. površinska voda-odlukom pojedinaca je od prošle jeseni u stalnoj upotrebi. Bez sveobuhvatnog i organizovanog sagledavanja problema i otklanjanja uzroka koji su doveli do toga da recimo iz jednog od najboljih izvora "Dva javora",voda ne dolazi u Sabirnu komoru-problem neće biti rešen bez ugradnje sistema za hlorisanje tj. dezinfekciju vode-konstauje se u pomenutoj objavi postavljajući pitanje zašto bi to radili i koristili hlorisanu ako su do juče imali čistu planinsku vodu???

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)