CELA DRŽAVA SVEDOK EKOCIDA: SNP Crne Gore zahteva hitnu reakciju za zaštitu ugrožene suze Evrope

NovostiOnline/M.S.

nedelja, 02. 08. 2020. u 13:07

ЦЕЛА ДРЖАВА СВЕДОК ЕКОЦИДА: СНП Црне Горе захтева хитну реакцију за заштиту угрожене сузе Европе

Foto: M. S.

GRAĐANI Crne Gore nedavno su bili svedoci još jednog ekocida.

Ovog puta nastradala je reka Tara, "Suza Evrope", koja je služila na ponos našoj zemlji i svojom lepotom oduševljavala turiste iz svih krajeva sveta. Prekjuče je ona, zbog odlaganja betona i gline, bila toliko zamućena da planirane rafting ture nisu mogle da se održe, a turisti su nezadovoljni napustili ovo područje.

Ovo je u nedelju saopštila Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP), iz koje tvrde da je Tara, koja je načeta auto-putem i malim hidroelektranama, pretprela još jedan napad, a već duže vreme ona je i odlagalište otpada.

- Nadležnih inspekcijskih službi, po običaju, nema na vidiku, a nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su verovatno otišli na godišnji odmor i nemaju nameru da ga prekidaju zbog Tare. Podsećamo javnost da su to isti oni koji nas godinama ubeđuju kako je u poglavlju 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, učinjen ogroman napredak, tvrde iz SNP, i podsećaju da je najdublji kanjon u Evropi i po svojoj veličini, posle Kolorada, drugi u svetu, zaštićen po dva osnova - kao svetska kulturna i prirodna baština UNESKO-a i zaštitom programa Man of biosphere (čovek i biosfera).

- Kanjon je pod neprestanom opsadom raznoraznih investitora i privilegovanih pojedinaca koji žele da iz njegove neprocenjive vrednosti izvuku korist za sebe. Socijalistička narodna partija Crne Gore zahteva od nadležnih institucija da što pre reaguju i zaustave dalju devastaciju Tare kao jednog od naših najvažnijih prirodnih resursa. Očuvanje životne sredine i naših prirodnih lepota mora biti ključni prioritet Crne Gore, prve ekološke države na svetu, kažu iz SNP, kažu iz SNP, ogrčeni kao i svi građani Crne Gore zbivanjima na ovoj reci, zbog čega je Koalicija za održivi razvoj (KOR), uputila prijavu i zatražila intervenciju od UNESCO pod čijom se zaštitom Tara nalazi...

                       

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)