CRNOGORCI USVOJILI SPORNI ZAKON: Izvor otkrivaju tužiocu

V. KADIĆ

29. 07. 2020. u 20:20

UPRKOS upozorenjima opozicije, vladajuća poslanička većina (DPS, Socijaldemokrati, Bošnjačka stranka, Liberalna partija, Hrvatska građanska inicijativa i Albanci odlučno) usvojila je u Skupštini Crne Gore Zakon o medijima i Zakon o nacionalnom javnom emiteru.

ЦРНОГОРЦИ УСВОЈИЛИ СПОРНИ ЗАКОН: Извор откривају тужиоцу

Foto Skupština CG

Predstavnici opozicije insistirali su na odlaganju glasanja o njima jer je tako, kako su ustvrdili, sugerisala i Venecijanska komisija. Međutim, Vlada Crne Gore je amandmanski reagovala na predloženi Zakon o medijima, ocenjujući da je novinar dužan da na zahtev državnog tužioca otkrije izvor informacija kada je to neophodno radi zaštite interesa nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta i zaštite zdravlja.

U obrazloženju se navodi da je institut zaštite izvora informisanja usaglašen sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, preporukama Saveta Evrope i prakse Evropskog suda za ljudska prava. Navodi se da je u dijalogu sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom usaglašeno da se briše osnov "otkrivanje krivičnih dela zaprećenih kaznom zatvora od pet godina ili više".
- Time se sužavaju osnovi izuzetka na zaštiti interesa nacionalne bezbednosti, teritorijalnog integriteta i zaštite zdravlja - ističe se u obrazloženju Vladinog amandmana.

KAZNE

NOVIM Zakonom o medijima nisu propisane kaznene odredbe za novinare koji odbiju da saopšte izvor informacije na zhtev tužioca. Međutim, u tom slučaju primenjivaće se Krivični zakonik Crne Gore, koji podrazumeva i određivanje zatvorske kazne.

Poslanica SNP-a Danijela Pavićević kazala je da je pravo novinara da čuva izvore i pred sudom bilo neprikosnoveno.

- Kod nas su potrebe partije na vlasti prioritet u odnosu na evropske standarde. Posledica je pretnja potencijalnim izvorima informacija da njihov identitet može biti otkriven. Time je ugrožen javni interes. Sužavanje prostora za istraživačko novinarstvo je korak nazad - ocenila je Pavićevićeva.
Na ovo zakonsko rešenje reagovali su iz međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" ukazujući da ako novi zakon stupi na snagu to će biti još jedan udarac slobodi medija u Crnoj Gori, koja je na 105. mestu njihovog indeksa.
- Obaveza novinara da otkrije izvor, na zahtev državnog tužioca, bila bi teška povreda poverljivosti izvora novinara - poručuju "Reporteri bez granica".
Zbog toga smatraju da predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne bi trebalo da potpiše Zakon, već da ga vrati parlamentu na izmene. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izjavio je u Skupštini da je Vlada uzela u obzir sve ono što su bili stavovi i Saveta Evrope kroz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, "da je zaštita izvora informacija pravilo, a da izuzeće postoji samo u Zakonom predviđenim okolnostima".
- I to u slučajevima kada su alternativne mere za otkrivanje informacija iscrpljene - kazao je Bogdanović.
Zakon je usvojen mesec dana pre održavanja parlamentarnih izbora koji su zakazani za 30. avgust, a sporna norma još više podgreva sumnju da je ona doneta kako bi se novinari ućutkali i proteralo istraživačko novinarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)