POSLE DIVLJANJA ALBANACA U MARTINOVIĆIMA: Crkvenu kapiju našli u reci

M. S.

29. 07. 2020. u 10:33

POSLE još jednog divljanja Albanaca iz Martinovića kod Gusinja, koji su uporni u namerama da osujete obnovu Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u selu u kome su u vreme njegovog osveštavanja 1938. godine pravoslavci bili po brojnosti gotovo većina u ovom mestu, stvari se polako dovode u red.

ПОСЛЕ ДИВЉАЊА АЛБАНАЦА У МАРТИНОВИЋИМА: Црквену капију нашли у реци

Foto

Metalna kapija sa crkvišta, teška oko 300 kilograma, koja je pre dve nedelje isečena brusilicom sa nosača i potom odnesena, "a da niko od meštaana nije video", pronađena je i, uprkos ometanju "komšija", izvađena iz korita reke Ljuče.

Za koji dan biće vraćena na staro mesto i tako će biti sprečeno da se albanski konji i stoka napasaju pred ovom svetinjom, koju su tokom Drugog svetskog rata srušili preci onih koji danas prete sveštenstvu i vernicima pravoslavne veroispovesti.

- Kapiju je pronašao meštanin Vojnog Sela Miodrag Turković, koji je pozvao policiju i obavljen je i uviđaj - priča nadležni paroh jerej Bojan Radunović. - Članovi porodice Turković pokušali su da izvade kapiju, ali nisu uspeli zbog nepristupačnog terena i nedostatka opreme. Ipak, nisu odustali. Kada su se posle dva dana vratili sa opremom, kamionom i vitlom, kapija je bila oko 40 metara uzvodno, u mnogo dubljoj vodi.

Zahvaljujući dobroj volji i ljubavi prema pravoslavlju, prema Gospodu Isusu Hristu i Svetom Vasiliju Ostroškom, oni su se požrtvovano spustili uz pomoć sajle i iz rečnog korita izvukli kapiju. Očistili su je, ofarbali i, ako Bog da, ovih dana je opet vraćamo u Martinoviće - priča otac Bojan Radunović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom