SVETSKA BANKA UPOZORAVA: Siromaštvo u 20.000 domova

I. D. Stojadinović

14. 07. 2020. u 13:35 >> 01:39

POSLEDICE pandemije virusa korona mogle bi da odvedu u siromaštvo čak 20.000 građana Crne Gore, prognoze su Svetske banke.

СВЕТСКА БАНКА УПОЗОРАВА: Сиромаштво у 20.000 домова

Foto: Depozit

U slučaju da kriza potraje, u toj međunarodnoj instituciji tvrde da bi efekat mogao biti mnogo gori. Kako navode u NVO "Borba protiv siromaštva", i pre epidemije veliki broj građana je živeo teško.

U slučaju da se desi drugi talas pandemije i slična situacija ponovi do kraja godina, efekat bi mogao biti mnogo gori ako ne bude nikakve Vladine politike, navode u međunarodnoj instituciji.

- Sve to sugeriše da bi nivo siromaštva mogao da se vrati na onaj koji je u Crnoj Gori bio 2013. godine, čime bi se potpuno poništio sav napredak koji je ostvaren na tom polju - smatraju u SB.

Procenjuju da bi prihodi jednog domaćinstva mogli da se smanje za pet do deset odsto, u zavisnosti od toga koliko će kriza s pandemijom trajati. Najpogođeniji će biti pripadnici etničkih manjina, porodice sa velikim brojem dece i čiji članovi rade u neformalnom sektoru, kao i porodice u kojima je prisutan nizak nivo obrazovanja. Kriza neće zaobići, navode, ni starije ljude i osobe sa invaliditetom, radnike koji će ostati bez posla, zaposlene sa pola radnog vremena, mlađe i manje iskusne radnike.

- U cilju podrške prihodima domaćinstava, Vlada je već preduzela neke mere, kao što su isplate penzionerima i udvostručene subvencije za električnu energiju, ali ako se kriza produži, verovatno će se javiti potreba da se razmotre dalje mere podrške - kazali su u SB.

Da je socioekonomsko stanje građana u katastrofalnom stanju tvrdi predsednik NVO "Borba protiv siromaštva" Radovan Tošković, ističući da nadležne institucije prikrivaju realan broj siromašnih. Napominje i da Zavod za statistiku godinama ne objavljuje podatke o liniji siromaštva, već samo istraživanja na godišnjem nivou.

- Prosečna plata, prema podacima Poreske uprave, iznosi 380 evra, a ne 512, koliko predstavlja Monstat. A taj podatak govori dovoljno o katastrofalnom stanju, ako uzmemo u obzir da minimalna potrošačka korpa, u koju se ubraja mizeran sadržaj artikala, iznosi 644 evra - navodi Tošković.

Ističe da je prethodnih meseci više desetina građana ostalo bez posla, ali i da ne veruje da će Vlada moći da pomogne, i to zbog nedovoljno novca, ali i mogućnosti da se ponovo negde zaduži.

U RIZIKU 23,8 ODSTO

ANKETA Monstata o dohotku i uslovima života pokazuje da prosečno domaćinstvo raspolaže sa dohotkom od 353 evra mesečno. Stopa rizika od siromaštva iznosi 23,8 odsto, što pokazuje procenat stanovništva koje ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva, ali, kako navode, to ne znači da su i stvarno siromašni, već da imaju veći rizik da to budu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)