KRILI PRIHODE DA SPREČE PROJEKTE? U Andrijevici traže razrešenje odbora poverenika koji pripremaju izbore

M. SEKULOVIĆ

29. 04. 2024. u 06:30

RUKOVODSTVO Opštine Andrijevica će u najhitnijem roku obavestiti Vladu i Ministarstvo javne uprave o novonastaloj situaciji i zahtevati razrešenje trenutnog sastava Odbora poverenika zbog neefikasnosti i pogrešnih poteza koji otežavaju život prosečnom stanovniku, kazao je predsednik Opštine Andrijevica, Željko Ćulafić (SNP), ističući da je na taj način već postupano sa odborom poverenika u nekim opštinama.

КРИЛИ ПРИХОДЕ ДА СПРЕЧЕ ПРОЈЕКТЕ? У Андријевици траже разрешење одбора повереника који припремају изборе

m.sekulović

- Iskazali smo izuzetan pregovarački potencijal kada smo uspeli da sprečimo nekoliko pokušaja prekrajanja budžeta koji su imali za cilj suspendovanje pozitivnih propisa - kazao je Ćulafić, nakon sednice na kojoj je veći deo Odbora nastupao "onlajn", dok su samo dva člana bila na radnim mestima u zgradi Opštine Andrijevica, sa njenim čelnicima.

Ćulafić tvrdi da je Odbor pokušao da sa tri verzije amandmana liši opštinu razvojnih projekata umanjujući i prikrivajući prihode koji već postoje na računu Opštine i na taj način je onemogućio da se građanima Andrijevice realizuju već započeti projekti u vrednosti od milion evra.

- Namensku potrošnju tih sredstava ne može uslovljavati nekakav strateški plan, kako to tvrdi Odbor poverenika, već je način potrošnje definisan kao ugovorna obaveza sa Upravom za kapitalne projekte, a potrošnja tog iznosa je dobila saglasnost Ministarstva finansija. Time se odbor stavio iznad zakona i onemogućio Opštinu da sprovodi preuzete ugovorne obaveze, a samim tim i doveo u pitanje raskid samog ugovora - tvrdi Ćulafić i naglašava da "kada su amandmani Odbora u pitanju, građani su ostali uskraćeni za realizaciju kapitalnih projekata ove godine upravo u visini tog miliona evra, i to je bio isključivi cilj ali, po svemu sudeći i zadatak Odbora poverenika.

Ima uslova za izbore 2. juna

- NA dvodnevnoj sednici kroz razmatranje i usvajanje osam tačaka dnevnog reda druge sednice, Odbor je obezbedio uslove za nesmetan rad i funkcionisanje svih organa i službi Opštine Andrijevica, njenih javnih ustanova i preduzeća, te stvorio pretpostavke za održavanje lokalnih izbora zakazanih za 2. jun - deo je saopštenja Odbora poverenika koji je izabrao i Opštinsku izbornu komisiju.

Ćulafić ističe da su koliko-toliko uspeli da ublaže loše efekte odluka Odbora, tako što je Odbor poverenika u konačnom odustao od nezakonitog smanjivanja budžeta opštinskim preduzećima jer da je ostala prvobitna namera pedesetak zaposlenih u tim preduzećima ne bi bili u mogućnosti da prime više od deset zarada u ovoj godini što bi bio neprihvatljiv udar na te porodica.

- Odbor je poslao jasnu poruku da će u narednom periodu, zastupajući politiku onih koji su ih imenovali, sprovoditi bolne rezove koji će, plašimo se, imati za cilj otpuštanja radnika - kaže Ćulafić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici