POČEO HERCEGNOVSKI STRIP VIKEND: Svet Mila Manare sačinjen od erotike, avanture, kinematografije i književnosti (FOTO)

V.V.

16. 03. 2024. u 16:22

Deveto izdanje strip vikenda u organizaciji Hercegnovskog strip festivala (HSF) započelo je izložbom „Manara između stripa, književnosti i filma“, žive legende u svetu stripa, Mila Manare, autora koji je nedavno kroz strip predstavio „Ime ruže“ Umberta Eka.

ПОЧЕО ХЕРЦЕГНОВСКИ СТРИП ВИКЕНД: Свет Мила Манаре сачињен од еротике, авантуре, кинематографије и књижевности (ФОТО)

fOTO: V.V.

U dva galerijska prostora je više od 80 originalnih radova, a maestro Manara je  brojnoj publici objasnio da je to „pravi Manara“.

- Na ovim radovima možete videti sve nepravilnosti i greške, nesigurnosti autora, korekcije koje sam napravio, tako da vas molim da ih gledate sa veće daljine, kao da čitate strip. Ovo je pravi Manara, a ne ono što vidite u štampi – poručio je Manara.

Ambasadorki Italije u Crnoj Gori Andreini Marseli organizatori su uručili zahvalnicu za deceniju podrške Hercegnovskom strip festivalu, a ona je istakla da Manara godinama stvara prava umetnička dela koja kod svih posmatrača bude emocije.

– Ljubav prema crtanju, prvi radovi za erotske brošure, susret sa Hugom Pratom, uspeh na međunarodnom nivou, partnerstvo sa Federikom Felinijem, i još mnogo toga čini Manaru neprikosnovenim maestrom italijanskog i međunarodnog stripa. Stvorio je maštovit svet sačinjen od erotike, avanture, kinematografije, umetnosti, književnosti, koji je uticao na generacije čitalaca, autora, crtača i strip crtača – istakla je Marsela i izložbu opisala rečima Huga Prata – „prava crtana književnost“.

fOTO: V.V.

 

Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović poručila je da je strip izraz slobode kojom se nudi preobražaj odnosa prema svetu.

– Umetnost stripa nas večito gura ka istini, ocenila je Vujović uz zahvalnost HSF-u, ambasadi Italije, Herceg festu i maestru Manari što  su deo te istine doneli u Herceg Novi.

Jedan od organizatora i član HSF-a, Nebojša Mandić apostrofirao je da su u postavci hercegnovske izložbe Mila Manare originalni radovi nastali kroz saradnju sa Federikom Felinijem, Umbertom Ekom i Hugom Pratom, a deo je omaž jednom od najvećih italijanskih slikara, Karavađu.

U okviru programa 9. Strip vikenda organizovano je  tradicionalno crtanje za fanove, crtanje na majcama i berza stripa kao i panel diskusija “Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u Crnoj Gori”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)