ŽIVE U ''BRSKOVU'', 19 PUTA PREKO MERE: Dramatična upozorenja povodom namere da se ponovo otvori rudnik u Mojkovcu

M. SEKULOVIĆ

11. 02. 2024. u 21:43

U RUDNIKU olova i cinka, ''Brskovo'' u Mojkovcu, čije otvaranje planira jedna kompanija iz Švajcarske, sa akcionarima sa raznih strana, koncentracija u zemljištu je 19 puta veća od dozvoljene!

ЖИВЕ У БРСКОВУ, 19 ПУТА ПРЕКО МЕРЕ: Драматична упозорења поводом намере да се поново отвори рудник у Мојковцу

m.sekulović

To je saopšteno iz Građanske inicijative ''Zdravi Mojkovac'', nakon još jedne sednice Međuresorne komisije, koju je formirao ministar rudarstva i energetike prof.dr Saša Mujović, koja analizira koncesioni ugovor sa kompanijom ''Tara risorsis'', čije poništenje zahteva i stručna jaavnost, a otvaranju rudnika se protivi i sam ministar Mujović.

-Tema sednice je bila zaštita životne sredine i uticaj rudnika na nju, a advokat  koncesinara je naglasio da su trenutne procene o uticaju na zdravlje ljudi bez dokumentacije jer nije gotov glavni projekat, studija i procena, kao i da se radi o pretpostavkama. Međutim, direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić kazao je da u zemljištu Brskova postoji velika koncentracija žive u zemljištu. On je istakao da je životna sredina u Mojkovcu već zagađena! On je kazao da je dozvoljena koncentracija 1,5 grama po toni, tako da u ovom slučaju imamo 31 gram na istu količinu.On tvrdi da je koncentracija žive u ovom rudniku 20 puta veća i da je zabranjen njeno korišćenje, deponovanje i prodaja, kažu iz GI ''Zdravi Mojkovac'', odakle tvrde da ima bezbroj dokaza, osim neprimerenog lobiranja stranih diplomata, posebno ambasadora Nemačke, zbog čega treba raskinuti koncesioni ugovor sa Švajcarcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom