MAPE VODE PRAVO U SMET: Na severu Crne Gore nove drame zbog loše navigacije

M.Sekulović

13. 01. 2024. u 15:14

DVA nova podviga pripadnika Službe zaštite i spašavanja iz Bijelog Polja, podsetili su na pažljivije praćenjei ''čitanje'' navigacije i mapa koje vode do zadatih odredišta.

МАПЕ ВОДЕ ПРАВО У СМЕТ: На северу Црне Горе нове драме због лоше навигације

Foto Pixabay free images

Naime, hrabri i humani bjelopoljski vatrogasci iz automobila koji je zbg kvara zastao u smetu na ledom prekrivenom putu u Gornjim Koritima, u blizini granice sa Srbijom, spasli su državljane Ruske Federacije, majku i dvoje maloletne dece!

-Na pogrešan put iz Kolašina prema Kopaoniku, usmerila ih je navigacija, kaže komandir Službe zaštite ispasavanja Opštine Bijelo Polje Edin Kolić.

-Ruska državljanka i dece bili su u dobrom stanju,  nisu bili životno ugroženi. U  vozilu su proveli par sati,  imali su dovoljno goriva i hrane.  Magla je bila gusta, spustala se noć, pa su bili uplašeni, priča Kolić, čije su kolege dva dana pred Novu godinu spasili   iz bespuća u oblasti Lazovića – Čampara, na skoro samoj granici sa Srbijom tročlanu porodicu iz Novog Pazara. 

- Navigacija na mobilnom telefonu, odvezla je Novopazarku Z.B. i njene  sinove J.B. i I.B. na Koritsku visoravan, šezdesetakkilometara od Bijelog Polja, gde su upali u mećavu i sneg visine od pola metra, pa su kola stala, a sinovi su prteći sneg krenuli da potraže spas.

Planine

PROBLEME sa lošom navgacijom, proteklih godina imali su planinari iz Češke i Slovačke koji su po pravilu ostajali zagčavljeni u predelu Vusanja, pa su spasioci rizikujući svoje živote kretali u akcije spasavvanja, uglavnom noću. Otkriveno je da ih je na nevolje navodila aplikacija ''mapy.cz'' koju mnogi planinari imaju instaliranu na svojim telefonima... Zbog nepažnje brojni turisti koji na skijanje sa Kosmeta kreću u Kolašin, ostaju zaglavljeni na putu Andrijevica-Mateševo, gde ih vodi navigacija koja bira najkraći, ali ne i najsigurniji put, pa se putovanje čestopretvara u pravu dramu...

 

-Nije ih baš bilo lako pronaći, kažu spasioci, koji su u automobilu zatekli prilično iscrpljenu i iznemoglau ženu. Njih troje su vođeni navigacijim pogrešno u mestu Srđevac, na delu magistralnog puta Ribarevine–Berane skerenuli prema Loznoj. Išli su tako, misleći da su na pravom putu. Vozili su  sve dok ih smetovi nisu zaustavili. Kasnije su ostali i bez goriva. Savetujuemo oprez prilikom korištenja navigacije. Ne zreba plako skretati sa magistralnih puteva kažu bjelopoljski vatrogasci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)