ŠTRAJK, PROTESTI ILI OBUSTAVA NASTAVE: Sindikat prosvete u ponedeljak odlučuje

I. D. S.

11. 01. 2024. u 08:45

IZVRŠNI odbor Sindikata prosvete predložio je da se organizuje generalni štrajk ukoliko januarska plata prosvetarima ne bude uvećana za 10 odsto, koliko je predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom.

ШТРАЈК, ПРОТЕСТИ ИЛИ ОБУСТАВА НАСТАВЕ: Синдикат просвете у понедељак одлучује

I.D.S.

Sednica glavnog odbora te organizacije trebalo bi da bude održana u ponedeljak, kada će se i odlučiti da li će se grenuti u štrajk, protest ili će nastava biti potpuno obustavljena, što je predlog većine nastavnika.

-Prosvetari su ogorčeni kako se Vlada ponaša prema nama. Kažu „Sa Vladom nema pregovora. Pokušali smo mirnim putem, ali njih briga za nas“. Nemali broj njih traži obustavu nastave. Još ćemo da razmotrimo – rekao je predsednik sindikata Radomir Božović.

Ističe da Ministarstvo prosvete još ima vremena da reaguje i da kaže da su u pravu. Dodaje  da bi, u slučaju da se odluče za protest, razmotrili da li bi bio centralizovan, da se odvija u Podgorici, ili  u svakoj opštini. Kada je reč o štrajku, Sindikat i dalje kritikuje Ministarstvo prosvete što nije donelo novi akt o minimumu procesa rada. Smatraju da je zastario propis kojim je predviđeno da moraju da drže nastavu 45 minuta.

-Ako se odlučimo za štrajk, nećemo se toga pridržavati, jer to onda ne bi bio štrajk. Pošto nije donet novi akt,  sami ćemo odrediti kako ćemo i koliko da radimo. Svakako, biće jasnija situacija kada završimo sednice naših organa - rekao je Božović i najavio da su izvesne tužbe zbog toga što im nisu povećane plate.

Sindikat prosvete sa prethodnom Vladom dogovorio je da se zarade u prosveti povećaju za 20 odsto 2023. te još po 10 odsto 2024. i 2025. godine. Ipak, u budžetu za tekuću godinu nisu uračunali povišice, što je izazvalo nezadovoljstvo zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)