BRĐANIN ČEKA PRIMOPREDAJU: Posle poništenja smene šefa policije, Vlada treba da se izjasni po odluci Upravnog suda

V.K.

11. 12. 2023. u 06:35

ZORAN Brđanin po presudi Upravnog suda direktor je Uprave policije Crne Gore.

БРЂАНИН ЧЕКА ПРИМОПРЕДАЈУ: После поништења смене шефа полиције, Влада треба да се изјасни по одлуци Управног суда

Vlada Crne Gore

Tom presudom poništena je odluka Vlade o njegovoj smeni. Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da se kroz komunikaciju sa pravnim stručnjacima došlo do tumačenja.

- Ta presuda je drugačija od prvobitne presude kojom je sud vratio postupak na ponovno odlučivanje Vladi. Ova presuda je takva da je direktor policije Brđanin. Kako i na koji način će se obaviti primopredaja, između vršioca dužnosti direktora Nikole Terzića i Brđanina, stvar je Vlade, kao stranke u postupku - izjavio je Šaranović, dodajući da je presuda dostavljena Vladi kao stranci u postupku, koja sada treba da se izjasni.

Adresa je Vlada, a ne MUP, pojasnio je Šaranović.

- Fundamentalni princip je da ćemo poštovati zakon, i da ćemo imati maksimalnu pozornost u selekciji kandidata - istakao je on.

Danas sednica Skupštine

PREDLOG zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma na dnevnom je redu sednice parlamenta koja će se održati danas. Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o predlogu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Ova dva akta predložena su u susret odluci komiteta Saveta Evrope Manivala, polovinom decembra, o tome da li će Crna Gora biti uvrštena na sivu listu zbog nedovoljne primene mera za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma.

Upravni sud je izdao saopštenje u kojem navodi da su usvojili tužbene zahteve Brđanina i poništili rešenje o prestanku mandata direktora Uprave policije. Ovaj sud je i letos poništio rešenje Vlade od 30. marta 2023. godine, kojim je Brđaninu prestao mandat i predmet vratio Vladi na ponovni postupak. Dužnost Vlade je bila da u ponovnom postupku donese novo zakonito rešenje.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je početkom avgusta podneo novi predlog za prestanak mandata Brđaninu, a u obrazloženju predloga kao razloge naveo je operaciju Specijalnog državnog tužilaštva tokom koje je uhapšen bivši pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević i više policijskih službenika, zbog postojanja sumnje da su počinili krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

I Veće za nacionalnu bezbednost konstatovalo je da je stanje u bezbednosnom sektoru, s akcentom na Upravu policije - loše, zbog čega je neophodno sprovesti kadrovske, organizacione i druge promene.Vlada je potom donela novo rešenje i razrešila Brđanina funkcije.

Smena Brđanina bila je i jedna od tema u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije za Crnu Goru kada je ocenjeno da njegova smena nije doneta u skladu sa pravilom o razrešenju direktora policije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić