ESKOBAR O FORMIRANJU VLADE CRNE GORE: Nisu sve stranke posvećene evropskom putu i članstvu u NATO

V.K.

13. 09. 2023. u 10:09

ZAMENIK pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je u vezi sa pregovorima o novoj crnogorskoj vladi, da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u tamošnjem političkom spektru.

ЕСКОБАР О ФОРМИРАЊУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Нису све странке посвећене европском путу и чланству у НАТО

Foto: Printskrin RTS

- Međutim, verujem i da predsednik Milatović i mandatar Spajić dele te ciljeve i izazov je da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje veruju da će ih ispuniti. Postoje neki narativi koji veoma odmažu. Jedan je da bi isključivanje najveće anti-zapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Drugi je da bi se isključili glasovi etničkih Srba.

- Rekao bih da ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vlade ne postoji anti-srpsko raspoloženje. U stvari, priličan broj ima značajan deo birača koji su etnički Srbi. I na kraju, postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo – ideja da bi jedan deo koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj deo bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima - ukazao je Eskobar za "Glas Amerike".

Na pitanje kako bi SAD reagovale kada bi koalicija “Za budućnost Crne Gore” bila deo vlade, imajući u vidu da je Spajić, kako pojedini smatraju, pod pritiskom, uključujući i predsednika Milatovića, da bivši Demokratski front bude deo vlade, Eskobar kaže da razume da postoji mnogo pritiska koji dolazi s jedne strane.

- Međutim, bilo je mnogo preporuka, ne bih rekao zahteva, već preporuka iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije. Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se posle dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje - istakao je on.

Na pitanje da li su mu vidljivi spoljni pritisci na proces formiranja vlade u Crnoj Gori, naročito iz Srbije, Eskobar smatra da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

- Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi - zaključio je Eskobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije