RADNICI INSTITUTA ZAKAZALI PROTEST PRED VLADOM: Deset hiljada potpisa podrške

V.V.

07. 09. 2023. u 09:58

Protestni skup “Svi zajedno kao jedan, Institut je svima vredan” organizovaće danas ispred zgrade Vlade Crne Gore, u 14 sati Sindikalna organizacija Instituta “Igalo” i Unija slobodnih sindikata Crne Gore.

РАДНИЦИ ИНСТИТУТА  ЗАКАЗАЛИ ПРОТЕСТ ПРЕД ВЛАДОМ: Десет хиљада потписа подршке

Foto: RTHN

Predsednica Sindikata Instituta Igalo,dr Marija Obradović objasnila je da je okupljanje  planirano za 14 sati ispred zgrade Vlade odakle će  šetnja biti nastavljena Karađorđevom ulicom do raskrsnice na Bulevaru Stanka Dragojevića ka  Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gde će biti održan dvočasovni protestni skup.

Radnicima koji su u prethodnom periodu proteste organizovali petkom blokirajući granične prelaze sa Hrvatskom bitna je isplata dve zaostale zarade, julske i avgustovske ali i što hitnije potpisivanje Kolektivnog ugovora koji skoro četiri meseca čeka odobrenje Vlade. To je gorući problem, objasnila je dr Obradović.

-Postoji jedan član u zakonu koji definiše da Ministarstvo, odnosno Vlada daje saglasnost samo na koeficijente. Ako su ti koeficijenti identični onima u Granskom kolektivnom ugovoru, ne znam zašto je potrebno četiri meseca da se naš kolektivni ugovor verifijuje.  Bojim se da  je to prebacivanje loptice iz jednog dvorišta u drugo i da se prolongira njegovo usvajanje iako je potpisan između sindikata, izvršnog direktora i Borda direktora, objasnila je Obradović.

Radnici  od prvog protesta koji je bio pre dva mjeseca ukazuju i na probleme dugovanja prema Jugobanci AD Beograd i strateško rešavanje problema Instituta. Njihova ocena je da se ništa bitno ni u tom delu nije promenilo.

- Sve ovo vreme imamo kašnjenje, sada već možemo da pričamo o gubitku godinu i po dana, u kojem se nisu našla održiva ni kratkoročna a kamoli dugoročna rešenja. Tako da smo bili primorani i na ovaj potez a sve u okviru kampanje koju radimo u saradnji sa USSCG, kazala je Obradović.

Ona je podsetila da je u okviru akcije prikupljanja potpisa za spas Instituta koja će trajati do 26. septembra do sada prikupljeno deset hiljada potpisa.

-Sigurna sam je da je već ovaj broj sakupljenih potpisa obavezujući za Vladu u tehničkom mandatu ali i za novu koju čekamo. Nama je važno da se ta pitanja počnu hitno rešavati, da prestanu da odlazie zaposleni iz Instituta i da se ova kuća ne ugasi. Ko će se tim problemom baviti najmanje nam je važno samo je važno da to bude što pre, poručila je Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)