CEO ŽIVOT UZ GUSLE: Veče u čast Stojana Šipčića

V. K.

26. 08. 2023. u 14:55

SAVEZ guslara Crne Gore  i Udruženje guslara i epskih pesnika „Vuk Karadžić“ iz Nikšića organizuje veče gusala povodom 65 godina guslarskog stvaralaštva narodno guslara Stojana Šipčića (83). Iz njegovog matičnog kluba saopštavaju da će to biti Stojanov oproštajni koncert.

ЦЕО ЖИВОТ УЗ ГУСЛЕ: Вече у част Стојана Шипчића

Foto privatna arhiva

 - On je prvi snimio čuvenu pesmu „Pogibija popa Mila Jovovića“, autora epskog pesnika Boža Đuranovića. Šipčić je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri dobitnik zlatne ploče. U to vreme sa tom pesmom podigao je gusle na viši nivo u Jugoslaviji, naveli su iz udruženja, uz podsećanje da je Šipčić na republičkim i saveznim takmičenjima uvek bio među prvih deset najboljih guslara ondašnje zajedničke države i da je snimo veliki broj ploča i kaseta.

Na oproštajnom kncertu koji će se pdržati 29.avgusta u sali Nikšićkog pozorišta od 20 časova  nastupiće guslari Kosta Plakalović, Milan Filipović, Rajko Žižić, Milan Vujović, Vukan Jovanović, Ljubo Pavlović, Radovan Vujović, Jure Miloš, Časlav Leković, Ilija Rabota i Andrija Knežević, dok je voditelj programa Dragan Mitov Đurović.

Stojan Šiščić je dobitnik plakete „Novosti“ za najplemenitiji podvig godine. On e 21.jula 1977.godine u selu Vukodo, kod Gornje Bukovice, u opštini Šavnik, sekirom presekao pali kabl dalekovoda Žabljak-Nikšić, koji je bio pod naponom od 10.000 volti i tako, ne hajući za opasnost i svoj život, spasao 20 domaćinstava od požara i katastrofe! Stojanov podvig znali su da cene i u njegovom Građevinskom preduzeću „Crna Gora“ u kojem je provodio radni vek. Te godine nakon što je proglašen najplemenitijim Jugoslovenom, pevao je uz gusle i Josipu Brozu!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave