"DIVLJA" GRADNJA U NACIONALNOM PARKU: Dok se čeka Zakon o legalizaciji, u zaštićenim područjima Crne Gore niču nelegalni objekti

I. D. S.

07. 08. 2023. u 16:52

CRNA Gora očekuje novi zakon o legalizaciji nezakonito sagrađenih objekata, kojim bi se ubrzao proces ozakonjivanja spornih građevina, a kojih prema zvaničnoj statistici ima oko 60.000.

ДИВЉА ГРАДЊА У НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ: Док се чека Закон о легализацији, у заштићеним подручјима Црне Горе ничу нелегални објекти

Foto Shutterstock

Dok se čeka nava regulativa nelegalni objekti niču masovno i u zaštićeniim područjima. Naime, samo u toku prošle godine registrovano je čak 70 slučajeva nelegalne gradnje u nacionalnim parkovima. Od toga, najviše na Skadarskom jezeru, više od pola.

Prema izveštaju koji je objavila Vlada, tokom prošle godine je na prostoru pet nacionalnih parkova registrovano čak 70 slučajeva nelegalne gradnje. Za sve protivpravne aktivnosti sačinjeni su zapisnici o kontroli kao i foto-dokumentacija koja je prosleđena nadležnoj službi u Ministarstvu ekonomije i turizma i komunalnim inspekcijama u Podgorici, Cetinju i u Baru.

- Jedan slučaj nedozvoljenih promena evidentiran je u NP "Lovćen", a na području NP "Skadarsko jezero" pronađeno je čak 45 slučajeva nelegalne gradnje. U NP "Prokletije" registrovano je 14 bespravno podignutih objekata, u NP "Biogradska gora" osam, dok su u NP "Durmitor" tokom 2022. zabeležena dva slučaja nelegalne gradnje - navodi se u izveštaju.

Nacrt zakona, koji je pripremilo Ministarstvo ekologije, urbanizma i prostornog planiranja predviđa da građani moraju da prijave nelegalni objekat u roku od šest meseci od dana njegovog stupanja na snagu, u suprotnom, usledilo bi rušenje. Legalizacija bi se plaćala u ratama na 30 godina za objekte primarnog stanovanja i 15 godina za ostale. Novina u Zakonu je naknada za urbanu sanaciju koju određuje opština. Krajnji rok u kojem se proces legalizacije mora završiti je pet godina.

Ozakonjeno oko 4,5 odsto

PROCES legalizacije pokrenut je 2018. godine. Za oko pet godina, doneta su svega 2.722 rešenja kojim su građevine ozakonjene, što je svega 4,5 odsto ukupnog broja nelegalnih objekata. Od legalizacije objekata do sada je naplaćeno je oko pet miliona evra prihoda od naknade za urbanu sanaciju, a očekivanja su da se prikupi još najmanje 150 miliona evra, na ime 60.000 bespravnih objekata - navode iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Ipak, da bi novo zakonsko rešenje moglo da dovede do "katastrofalnih posledica po crnogorsko društvo i socijalno-ekonomski zemljotres" upozorava odbornik Slobodne Crne Gore, Vladislav Dajković.

- Naknada koju bi vlasnici izdvajali za opštinu je nelogična, jer su uglavnom oni sami opremali svoju životnu okolinu, počevši od finansiranja puteva, dovođenje struje i vode i drugih tehničkih uslova dostojnih čoveka. Meštani većine podgoričkih ilegalnih naselja, jesu voljni da plate zemlju na kojoj žive, ali ne po nerealnim cenovnicima. Ukoliko ovaj zakon bude izglasan Crna Gora će se suočiti sa hiljadama naloga za rušenje kuća - smatra Dajković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave