STRANCI "LOVE" UBICU Slučaj novinara "Dana" u amandmanu evropskih parlamentaraca

V.K.

02. 08. 2023. u 07:30

EVROPSKI parlament zahteva da se preispita istraga o ubistvu novinara Duška Jovanovića i razmotri mogućnost angažovanja stranih eksperata kako bi se obezbedila potpuna i efikasna istraga. Ovo je navela grupa evropskih poslanika u amandmanu na tekst rezolucije EP o Crnoj Gori.

СТРАНЦИ ЛОВЕ УБИЦУ Случај новинара Дана у амандману европских парламентараца

Privatna arhiva

Amandman su podneli poslanik Klemen Grošelj, Petras Auštrevičius, Ilhan Kučuk i Havijer Nart, dok je autor teksta rezolucije izvestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula.

Glavni i odgovorni urednik "Dana" i nekadašnji poslanik Socijalističke narodne partije Duško Jovanović ubijen je hicima iz automatskog oružja kada je izašao iz redakcije tog dnevnog lista. Zločin se dogodio 27. maja 2004. godine u Podgorici, a nalogodavci kao i izvršioci još nisu poznati. Za saučesništvo u ovom zločinu Podgoričanin Damir Mandić osuđen je na 19 godina zatvora. Crnogorsko tužilaštvo i policija još nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića, iako je dosad na tom slučaju radilo više tužilaca. Nedavno je otvorena nova istraga o konkretnim opstrukcijama sa kojima su se suočavali policija i tužilaštvo oko tog ubistva.

Enigma

OD ubistva Jovanovića u Crnoj Gori se promenilo sedam vrhovnih državnih tužilaca, devet vlada i ministara policije, ali i pored toga ostala je nepoznanica ko je naredio, organizovao i izvršio ovaj zločin.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nedavno je zatražio od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena pomoć Federalnog istražnog biroa (FBI) u istrazi o ubistvu Jovanovića.

Poslanici bivšeg skupštinskog saziva više puta su tražili kontrolno saslušanje bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljović, koji je na zatvorenoj sednici Odbora za bezbednost, kako su tvrdili, saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno rešeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)