MANJINE BI DA UPRAVLJAJU Analitičari predviđaju da bi se formiranje Vlade Crne Gore moglo otegnuti do novembra

V.K.

17. 06. 2023. u 10:34

FORMIRANjE nove izvršne vlasti u Crnoj Gori zavisiće od zakonske i ustavne procedure, kao i od dinamike budućih pregovora stranaka koje su obezbedile dovoljan broj glasova na izborima 11. juna. Brojni analitičari predviđaju da bi se stvaranje nove izvršne vlasti moglo otegnuti sve do kasne jeseni, čak i novembra! Da bi zaživela nova vlada treba podrška najmanje 41 poslanika, iako nijedna partija i koalicija nisu osvojile dominantnu većinu.

МАЊИНЕ БИ ДА УПРАВЉАЈУ Аналитичари предвиђају да би се формирање Владе Црне Горе могло отегнути до новембра

V.K.

Više od tri godine od kada je na izborima DPS izgubila vlast, Crna Gora se nalazi u konstantnoj političkoj krizi. U međuvremenu su pale dve vlade - Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića, koja još preživljava u tehničkom mandatu, a ostaće upamćena po tome što je potpisan Temeljni ugovor sa SPC i što je postavljen novi specijalni državni tužilac za organizovani kriminal.

Rezultati poslednjih izbora pokazuju da će nacionalne stranke bošnjačkog, hrvatskog, albanskog i srpskog naroda činiti gotovo trećinu budućeg sastava Skupštine Crne Gore. Mala izlasnost (56,4 odsto) uticala je da Bošnjaci, koji od osnivanja stranke imaju maksimalno tri poslanička mesta, sada dobiju čak šest! Albanske nacionalne partije, koje su nastupile u dve koalicije, osvojile su prvi put tri poslanička mandata. Uz njih treba dodati i mesto Demokratske unije Albanaca, koja je nastupila u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista. Hrvatska građanska inicijativa, koja u minule tri godine nije imala predstavnika u parlamentu, sada će imati jednog poslanika. Kada su u pitanju stranke koje štite srpske nacionalne interese, onda je tu vodeća koalicija "Za budućnost Crne Gore" koja će sa listom SNP-Demos imati 15 poslanika, možda čak i više, jer će se, u međuvremenu, na nekoliko izbornih mesta ponoviti glasanje.

Razjašnjenje

PREDSEDNIK Vlade i lider URA Dritan Abazović rekao je da je toj partiji prihvatljiva saradnja sa PES, ali da prethodno on i lider te partije Milojko Spajić treba da se razjasne o detaljima afere nastale zbog pisma koje je premijeru poslao južnokorejski prevarant Do Kvon.

Lideri manjinskih stranaka kategorični su da premijer treba da bude iz Pokreta "Evropa sad". Nosilac liste "Albanski forum" Nik Đeljošaj izjavio je da je on kojim slučajem na mestu lidera PES, Milojka Spajića, da bi napravio koaliciju sa manjinama i listom "Zajedno" koju predvodi DPS.

- Moratorijum se ne može staviti na priznanje da se desio genocid u Srebrenici i da je Kosovo nezavisna država - poručio je Đeljošaj.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović rekao je da "upadanje srpskih specijalaca na sever Kosova utiče i na nas", dok Genci Nimanbegu (Albanska lijansa) smatra da saradnju u Vladi mogu imati samo sa onim partijama koje podržavaju ove njihove stavove.

- Evroatlanski put Crne Gore ne sme biti doveden u pitanje - saopštio je Nimanbegu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)