PLATE OD 1.000 EVRA I BEKSTVO IZ NATO KRUGA: Šarolika politička ponuda na nedeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori

V. Kadić

07. 06. 2023. u 13:58

CRNA Gora u neobično mirnoj atmosferi dočekuje 11. jun, kada će se održati vanredni parlamentarni izbori na kojima učestvuje čak 15 lista, koalicija i stranaka. Predstojeće odmeravanje trebalo bi da stavi tačku na krizu nastalu posle promene vlasti 30. avgusta 2020. godine, nakon čega su smenjene dva vlade, dok aktuelna većina stranaka pobednica - Demokratski front, Demokrate, Građanski pokret URA nisu uspeli da izaberu treću.

ПЛАТЕ ОД 1.000 ЕВРА И БЕКСТВО ИЗ НАТО КРУГА: Шаролика политичка понуда на недељним парламентарним изборима у Црној Гори

Parlamentarci će biti pred izazovom, Foto: D. Milovanović

Milo Đukanović u martu je sa mesta šefa države raspustio Skupštinu i raspisao izbore. Mesec dana kasnije, "skinut" je sa funkcije nakon što je izgubio predsedničke izbore od Jakova Milatovića, jednog od lidera Pokreta "Evropa sad". U birački spisak upisano je 542.468 građana. Biraće se 81 poslanik, a nova parlamentarna većina izabraće premijera i vladu.

Foto: Novosti

Pokret "Evropa sad" predvodi lider Milojko Spajić. Ovaj blok okupio je nekoliko manjih stranaka, među kojima je i Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, koja se zalaže za poništenje priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo. Tu su još i Stranka pravde i pomirenja koja okuplja manji deo Bošnjaka i pokret Civis koji je na prethodnim izborima bio u savezu sa URA Dritana Abazovića. Podržava ih i nekoliko lokalnih partija poput "Novske liste" i "Ne damo Nikšić". Spajić, koji je bio ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića, obećava rast prosečnih zarada na 1.000 evra, minimalnu penziju od 450 evra, skraćenje radnog vremena i brojne investicije.

Nova srpska demokratija Andrije Mandića, Demokratska narodna partija Milana Kneževića i Radnička partija, nekadašnje članice Demokratskog fronta, formirale su koaliciju "Za budućnost Crne Gore". Nakon ostvarenog cilja - pada Đukanovićevog režima i njegovog poraza na predsedničkim izborima, DF je prestao da postiji. Ključne stavke ove liste su poništenje priznavanja nezavisnosti lažne države Kosovo, izlazak Crne Gore iz NATO i ukidanje sankcija Rusiji. Nakon gašenja Fronta, Pokret za promjene Nebojše Medojevića nastupa samostalno sa ključnim ciljevima: borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i procesuiranje nezakonitih privatizacija brojnih preduzeća.

V.K.

Đukanovićev DPS prvi put na parlamentarnim izborima nastupa kao opoziciona stranaka i bez nekadašnjeg lidera kao nosioca izborne liste, koji je podneo ostavku na mesto predsednika stranke nakon poraza na predsedničkim izborima. Spisak kandidata za poslanike predvodi Danijel Živković. Milovi socijalisti nastupaju u koaliciji sa dugogodišnjim saborcima - Socijaldemokratama, Liberalnom partijom i Demokratskom unijom Albanaca. Ovaj blok se zalaže za očuvanje Crne Gore kao građanske države, ostanak u NATO i evropske integracije. Socijaldemokratska partija - opoziciona stranka, samostalno će izaći na izbore. Predvodi je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković. Zalaže se za nezavisnost Crne Gore, članstvo u NATO i EU.

V.K.

Savez Demokrate i Građanski pokret URA, koalicija Alekse Bečića i Dritana Abazovića, najveće je iznenađenje, s obzirom na njihove donedavno oštre političke i lične sukobe. Cilj njihove borbe je demokratska, građanska Crna Gora "očišćena" od mafije, ekonomski oporavljena uz snažni infrastrukturni razvoj.

Socijalistička narodna partija, vicepremijera tehničke Vlade Vladimira Jokovića u izbornu trku ulazi sa Demosom nekadašnjeg šefa diplomatije Miodraga Lekića. Narodni pokret "Pravda za sve" je novoosnovana politička partija koju predvodi Vladimir Leposavić, bivši ministar pravde u Krivokapićevoj vladi. On je u Skupštini Crne Gore negirao da je u Srebrenici počinjen genocid, zbog čega je smenjen. U politički boj ulazi i koalicija stranaka čiji su lideri Dejan Vukšić, predsednik Demohrišćanske stranke, lideri Prave Crne Gore Marko Milačić i Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković. Vukšić je u vreme Vlade Krivokapića bio šef Agencije za nacionalnu bezbednost. On je svojevremeno na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu otkrio identitet američkih operativaca zaduženih za borbu protiv terorizma, što je, po sporazumima sa zemljama NATO, tajni podatak.

Pokret "Preokret" predvodi nekadašnji poslanik Srđan Perić. Građanska lista "Mi možemo" bori se za stvaranje društva "kakvo prethodnici nisu mogli da stvore". Bošnjačka stranka nastupa samostalno. Od osnivanja je bila u svim DPS vladama, kao i Hrvatska građanska inicijativa. Albanski forum je koalicija albanskih nacionalnih stranaka koju čine partije Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca. Koaliciju Albanska alijansa čine Nova demokratska snaga - Forca, Demokratski savez, Demokratski savez Crne Gore i građanska grupa "Pokret Tuzi", Narodni pokret.

Ćevapi, selfiji i poruke

POLITIČKI skupovi održavaju se uglavnom u zatvorenim prostorima, u prisustvu članova i aktivista partija, dok se promotivni snimci i selfiji nasmejanih nosilaca lista šire društvenim mrežama. Deo kampanje odvija se i preko mobilnih telefona na koje građani dobijaju reklamne partijske poruke. Mali je broj bilborda sa političarima nosiocima lista. Na štandovima aktivisti dele flašice vode, kokice, čokolade, pa čak i ćevape.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)