LITURGIJA NA RUMIJI: Stotine vernika na vrhu od 1.594 metra (FOTO)

B. DABIĆ

04. 06. 2023. u 19:23

VERNICI Srpske pravoslavne crkve, prema vekovnoj tradiciji, na Trojičindan idu na vrh planine Rumije da prisustvuje liturgiji.

ЛИТУРГИЈА НА РУМИЈИ: Стотине верника на врху од 1.594 метра (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ove godine na 1.594 metra nadmorske visine bilo ih je više nego prethodnih.

- Impresivno je kada vidite čitav vrh Rumije prekriven ljudima - istakao je protojerej Jovan Plamenac  koji godinama unazad služi liturgiju u crkvi na Rumiji. - Svake godine vidim i nova lica. Ove godine je bilo primetno puno dece. Hvala Bogu, i vreme nam je poslužilo. U jednom trenu počelo je da seva i da se sa mora ‘navlači’ neki oblak, ali prošlo je i to… Ako počne da grmi i pljušti, može da bude nezgodno i u gradu, a kamoli na planini.

Otac Plamenac dodaje da je Trojičindanska litija događaj sa dugom tradicijom i dubokom simbolikom. Ona je odraz snage kulta Svetog Jovana Vladimira koji postoji u Baru neprekidno duže od 1.000 godina. Plamenac je potvrdio  da je ovogodišnjoj litiji prisustvovao i Italijan iz Rima, koji je svoj doktorat posvetio Svetom Jovanu Vladimiru.

- Došao je zbog litije, a učeći o Jovanu Vladimiru naučio je i srpski jezik - kazao je otac Jovan Plamenac dodajući da je ove godine bilo vernika ne samo iz Crne Gore, nego i iz Srbije, Ukrajine, Rusije..

Osobenost izlaska  na Trojčindan je iznošenje  krsta Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara, do crkve Svete Trojice. Porodica Andrović iz Bara vekovima čuva relikviju – drveni u srebro optočeni krst na kojem je 1016. godine u Prespi makedonski car Vladislav na prevaru pogubio dukljanskog kneza Vladimira odsecanjem glave.

Vernici su u subotu veče organizovano krenuli u Mikuliće gde se u crkvi Svetog Nikole u 22 sata služila Večernja služba. Praznično bdenje usledilo je u 23 sata u manastiru Svetog Sergeja Radonješkog u Velikim Mikulićima.

Dan pre, u Baru je održana tradicionalna litija ulicama  grada povodom praznika Svete Trojice i Svetog Jovana Vladimira koja je okupila  nekoliko hiljada vernika. Litiju je predvodio mitroplit crnogorsko-primorski Joanikije.

Bar je  grad pod  zaštitom Svetog Jovana Vladimira, a 2016. obeleženo je 1.000 godina od njegovog pogubljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar