OSVETNIK PODNO TREBJESE? DPS I SDP protive se da Blagoje Jovović dobije ulicu u Nikšiću

V.K.

24. 04. 2023. u 09:44

PREDLOG Saveta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, a na inicijativu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaja da jedna od ulica u Nikšiću ponese ime po Blagoju Jovoviću, patrioti koji je pucao u ustaškog poglavnika i zločinca Antu Pavelića, koji je kasnije od posledica ranjavanja umro, podigla je na noge predstavnike bivšeg režima iz redova DPS, SDP i SD.

ОСВЕТНИК ПОДНО ТРЕБЈЕСЕ? ДПС И СДП  противе се да Благоје Јововић добије улицу у Никшићу

Privatna arhiva

- Odluka lokalnih vlasti da jedna od ulica u gradu ponese ime po pripadniku Bjelopavlićke četničke brigade Blagoju Jovoviću potvrđuje da nikšićka lokalna uprava nema ništa drugo da ponudi osim razdora među građanima - ocenio je Andrija Nikolić, poslanik DPS.

Njihovi višegodišnji politički i ideološki saveznici iz redova Socijaldemokratske partije pozvali su Ministarstvo kulture da ne da saglasnost za ulicu Blagoju Jovoviću.

PODRŠKA

- PODRŽAVAM odluku opštine Nikšić da heroj osvetnik Blagoje Jovović dobije ulicu, ne ulazeći u tehnička pitanja u kojem delu grada - izjavio je istaknuti publicista i bivši predsednik Opštine Cetinje Jovan Markuš.

- Revizija istorije nije nimalo nepoznata na ovim prostorima, pa se tako njome danas bave i nikšićki vlastodršci, zagovornici tzv. srpskog sveta - poručile su Socijaldemokrate.

Međutim, iz pobedničke koalicije "Za budućnost Nikšića" podsećaju da su oni preko odbrničkog kluba predložili da ulice u tom gradu dobiju Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Meša Selimović i Sveti Petar Cetinjski. Navode da pritom nisu "uopšte želeli da bilo koja stara i prepoznatljiva ulica u gradu zbog toga promeni svoj naziv".

LEPA SIMBOLIKA

PREDSEDNIK Opštine Marko Kovačević smatra da sve "negativne konotacije koje pokušavaju da se ubace u ovu priču su iskonstruisane da bi neko veštački podigao tenziju".

- Predlozi za ulicu Blagoja Jovovića i Mihaila Obrenovića stigli su od građana i nepolitičkih organizacija - rekao je Kovačević. - Predlog da Nikšić dobije ulice naših najvećih pisaca sam lično podržao, jer mislim da je reč o lepoj simbolici.

- Mi kao predlagači da Sveti Petar Cetinjski dobije ulicu u Nikšiću, zalažemo se da to ime dobije neka druga ulica, a da ulica Narodnih heroja zadrži svoj naziv kao jedna od najprepoznatljivijih ulica u našem gradu. Jasno nam je da je čitava ujdurma oko ovog pitanja pokrenuta da bi se naudilo nosiocu naše liste i predsedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću. Ali ko hoće da pogleda istini u oči shvatiće da ono što su naši predlozi, ne može biti predmet bilo kakvog spora. Velikani naše književnosti i Sveti Petar Cetinjski valjda nikome nisu sporni i mi smo te predloge dali u konsultacijama sa predsednikom Kovačevićem - poručuju iz koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)