MILU "CURI" ROK ZA RUŠENJE: Đukanović ne priznaje nelegalnu gradnju, država ne odustaje od uklanjanja kuća u Kočanima

V.K.

08. 04. 2023. u 12:49

NEKOLIKO dana nakon što je izgubio izbore za treći mandat predsednika Crne Gore, odlazeći šef države Milo Đukanović našao se u problemu zbog nelegalno podignutih objekata na imanju u Pokloncima iznad Krupačkog jezera kod Nikšića.

МИЛУ ЦУРИ РОК ЗА РУШЕЊЕ: Ђукановић не признаје нелегалну градњу, држава не одустаје од уклањања кућа у Кочанима

MANS

Inspekcija Ministarstva ekologije i urbanizma naložila je dojučerašnjem lideru DPS da u roku od dvadeset dana sruši dve nelegalno izgrađene kuće na porodičnom imanju u prigradskom naselju Kočani. Prema podacima Uprave za nekretnine, jedan objekat je površine 270 kvadrata, a drugi 63. Đukanović je ovaj nalog doživeo kao revanšizam.

Đukanović je 2019. godine u imovinskom kartonu prijavio da u Nikšiću poseduje tri parcele od skoro hiljadu i po metara kvadratnih, a da na najvećoj od njih poseduje dve prizemne zgrade, ruševine, površine od po 40 kvadrata. Porodično imanje Đukanovića sa tri kuće je, kako se vidi na snimku, ograđeno kao celina, a objekti međusobno povezani betonskim stazama. Prema pisanju Mreže za istraživanje kriminala i korupcije "Lupa", u delu imanja koji se graniči sa mini-zaobilaznicom, Đukanović je uzurpirao dve parcele, koje su u vlasništvu države i na njima sagradio zid!

Imanje u Kočanima, osim legalnosti, bilo je povod prijave MANS-a 2019. godine. Oni su prijavili Đukanovića Agenciji za sprečavanje korupcije navodeći da u imovinskom kartonu nije naveo dve od tri kuće u Kočanima, igrađene 2016. godine. Kao javni funkcioner on je bio dužan da u imovinskom kartonu ASK-u navede potpune i tačne podatke o imovini. Pored toga, zakon nalaže da se svako uvećanje ili promena u imovini prijavi u roku od 30 dana.

Agencija je, međutim, nakon dve i po godine utvrdila da Đukanović nije prekršio zakon. U obrazloženju su naveli Milov iskaz da je imovina u Kočanima bila vlasništvo njegovog pokojnog oca Radovana, koja mu je pripala nakon okončanja ostavinskog postupka 2019. godine, a potom i razmene sa bratom Acom Đukanovićem, godinu kasnije.

PRAVILA VAŽE ZA SVE

PREDSEDNIK Opštine Nikšić Marko Kovačević pozdravio je rešenje urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim se Milu Đukanoviču naređuje da sruši nelegalne objekte u Kočanima.

- Dobra vest je da se vidi da pravila važe za sve. Zakasnilo se sa ovim dosta - kazao je Kovačević.

Komentarišući rešenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, o rušenju njegovih kuća u Nikšiću, Đukanović je kazao da je u pitanju porodično imanje.

- Na tom imanju su bile kuće, to je zona koja do danas nije urbanizovana, a država nije mogla to da legalizuje jer nije bio donet regulacioni plan. Reč je o oholom, divljačkom i primitivnom revanšizmu od strane ljudi koji misle da im sve može biti. Ne može sve biti - oštro je poručio Đukanović.

DA SRUŠE MILO ILI DRŽAVA

IZ Građanskog pokreta URA su naveli da su sporni objekti sagrađeni u suprotnosti sa važećim Prostorno-urbanističkim planom Opštine Nikšić.

- Ukoliko ih Đukanović ne sruši u predviđenom roku, to će učiniti država o njegovom trošku - navodi se u rešenju Ministarstva od 4. aprila.

Osvrnuvši se na reakcije koje su usledile zbog rešenja resornog ministarstva, premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prioritet borba protiv organizovanog kriminala.

- Umesto da govorimo da je skandal što je predsednik gradio na divlje, mi želimo da kažemo da je državni organ reagovao dva dana pre izbora i da smo hteli to da koristimo u političke svrhe - mogli smo. Đukanoviću poručujem da zatraži pravdu pred institucijama - kazao je Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost