UKAZ JE DONET, ALI...Đukanovićeva odluka neustavna, ali izbori možda krajem maja ili početkom juna

Novosti online

17. 03. 2023. u 10:22

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović raspustio je Skupštinu i time napravio uvod u raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Mada pravnici nisu bili u javnim nastupima saglasni da li Đukanović treba da postupi u skladu sa zakonom o predsedniku, čija je ustavnost upitna, on je ipak doneo ukaz o raspuštanju.

УКАЗ ЈЕ ДОНЕТ, АЛИ...Ђукановићева одлука неуставна, али избори можда крајем маја или почетком јуна

Foto: DPS

No, po saopštenju Đukanovićevog kabineta, ukaz je donet na osnovu člana 92, tačke tri, Ustava Crne Gore, koji govori o neizboru vlade od zakonodavnog doma u roku od tri meseca nakon što se odredi mandatar.

Rok za formiranje nove vlade, čiji je mandat za sastavljanje dobio čelnik Demosa Miodrag Lekić na osnovu izmena Zakona o predsedniku, istekao je sinoć u ponoć.

Lekić je obavestio predsednike stranaka da nema većinu za formiranje vlade jer nema podršku četiri poslanika saveza „Crno na bijelo“ premijera Dritana Abazovića.

Đukanović je ranije rekao da je izbor Lekića pravno problematičan, ali je sporni zakon deo pravnog sistema, sve dotle dok ga Ustavni sud ne suspenduje.

Kako za Portal RTCG kaže advokat Veselin Radulović, nakon svega što smo videli, sada je predsednik države obavezan da raspiše izbore koji ne mogu biti u roku kraćem od 60 dana, ni dužem od 90 dana.

„Dakle, realno je očekivati da izbori budu krajem maja ili početkom juna. Mislim da ova odluka predsednika nije u skladu sa Ustavom. Ona ima osnov u nedavnim izmenama Zakona o predsedniku, ali te izmene nisu saglasne sa Ustavom. Nažalost, Ustavni sud nije još doneo odluku u tom predmetu i to je predsednik iskoristio, iako je ranije izjavio da nema nameru da učestvuje u implementaciji neustavnog zakona. Dakle, pri donošenju ove odluke presudni su bili politički razlozi i interesi i to, nažalost, kod naših političara nije novo“, rekao je Radulović.

Na sceni je, smatra, opet zastupanje ličnih i stranačkih interesa. 

„Previše je primera u kojima je Ustav kršen i ignorisan radi ostvarenja političkih, stranačkih i ličnih interesa“, rekao je Radulović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna