TRAŽE POMOĆ SRBIJE I BIH: ODT Pljevlja podnelo krivične prijave protiv nekoliko desetina medicinskih radnika zbog sumnjivih diploma

M. D.

07. 03. 2023. u 13:06

OSNOVNO državno tužilaštvo u Pljevljima, putem međunarodne pravne pomoći, obratilo se nadležnim organima Srbije i BiH radi dostavljanja potrebnih obaveštenja, u vezi krivične prijave koja je podnesena pomenutom tužilaštvu protiv nekoliko desetina medecinskih radnika zbog sumnje da su nelegalno stekli diplome.

ТРАЖЕ ПОМОЋ СРБИЈЕ И БИХ: ОДТ Пљевља поднело кривичне пријаве против неколико десетина медицинских радника због сумњивих диплома

Foto: M. Drobnjak

To je za „Novosti“ saopštila Nataša Bajčeta, državni tužilac i potparol Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

- Obaveštavamo Vas da se Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima, putem međunarodne pravne pomoći, obratilo nadležnim organima Srbije i BiH radi dostavljanja potrebnih obaveštenja, te da je predmet i dalje u fazi izviđaja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima - navodi se u odgovoru „Novostima“ iz ODT Pljevlja.

Sa druge strane iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu koje je vodilo ili vodi postupak protiv više osoba iz Tutina, odakle i u Crnoj Gori potiče najviše sumnjivih diploma, tvrde da im se niko od zvaničnih crnogorskih organa nije obraćao za pružanje međunarodne pravne pomoći u vezi sumnje za nelegalno stečene diplome.

Činjenica je da je još pre  više od godinu dana u Srbiji pravosnažno osuđeno 70 osoba zbog nelegalnog siticanja diplome Srednje škole  ,,Tutin" i Saobraćajne škole  "Trstenik", saobraćajnog smera, odakle i potiče najveći broj sumnjivih diploma koje češlja pljevaljsko Tužilaštvo.

Sa druge strane vlasnici škola ili oni za koje se sumnja da su tim istim izdavali diplome u pomenutim školam nisu se još uvek našli  ni u sudu na optuženičkoj klupi.

- Protiv Ismeta Derdemeza i drugih osumnjičenih lica u predmetu KTIKo. 26/19 okončan je istražni postupak i predmeti u fazi optuženja - naveli su u odgovoru iz Tužilaštva u Kraljevu.

Foto:Printskrin naslovne strane Srednje škole Nikola Tesla Tutin

 

Zanimljivo je da je Srednjoj školi „Tutin“ iz Tutina u julu 2019, godine, nakon ispekciskog nadzora trajno zabranjen rad, jer se, kako tvrde iz Ministarstva prosvete Srbije, nepravilnosti u radu ove škole  bile tolike da se nalaganjem mera nisu mogle otkloniti.Iz Ministarstva prosvete Srbije su za „Novosti“ čak kazali ni da se nije moglo utvrditi koliko je diploma i za koja zanimanja je izdala ova škola. Slučajno ili ne kroz dva meseca u istim prostorijama sa istim zanimanjima otvorena je „nova škola“ pod nazivom „Nikola Tesla“.

Foto:Printskrin naslovne strane Srednje škole Nikola Tesla Tutin

Zanimljivo da se nova škola „Nikola Tesla“ na zvaničnoj veb prezentacijom, već nekoliko godina, hvali tradicijom od šest godina iako je od njenog otvaranja proteklo nešto više od tri godine. Ako se uporede fotografije sa internet prezentacija Srednje škole "Tutin" iz Tutina, kojoj je zabranjen radi i novootvorene Srednje škole "Nikola Tesla" Tutin naći će se bezbroj sličnosti odnosno moglo bi se zključiti da je to jedna te ista škola.

Crnogorsko Ministarstvo prosvete ne nostrifikuje više diplome Srednje škole „Tutin“ od kada je ona zatvorena ali zato bez ikakvih problema nostrifikuje diplome Srednje škole“Nikola Tesla“ iz Tutina za koju postoji sumnja da je ista ona koja je zatvorena samo što  se na volšeban način preregistrovala i formalno promenila vlasnika. Inače većina diploma srednjeg medecinskog kadra koja su nostrifikovana od strane Ministarstva prosvete Crne Gore, a potiču iz Tutina potpisana je od strane članova jedne porodice, supružnika i njihovog sina u raznim kombinacijama kao direktori, razredne starješine odnosno predsednici komisije za odbranu diplomskog-završnog rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave