REKTOR ZADRŽAN, DEKAN NA SLOBODI: Nastavak skandala u Kragujevcu zbog ilegalnih diploma izdatih albanskim i hrvatskim državljanima

Lj. B.

12. 08. 2022. u 07:26

NA rešenje Višeg suda u Kragujevcu, kojim je bivšem rektoru Kragujevačkog univerziteta Nebojši Arsenijeviću određen pritvor od 30 dana, uložena je žalba. Ovo nam je rekao Arsenijevićev advokat Branislav Todorović, uz napomenu da o žalbi odlučuje vanpretresno veće suda i da se on i njegov klijent "nadaju najboljem".

РЕКТОР ЗАДРЖАН, ДЕКАН НА СЛОБОДИ: Наставак скандала у Крагујевцу због илегалних диплома издатих албанским и хрватским држављанима

Foto: Printskrin

Arsenijeviću je pritvor od 30 dana određen nakon što je prekjuče uhapšen i saslušan. Osim njega uhapšen je i bivši dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Predrag Čanović, koji je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode. Oni se sumnjiče da su nezakonito izdavali diplome strukovnih i doktorskih studija državljanima Hrvatske i građanima sa Kosova i Metohije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se sumnja da je bivši rektor protivzakonito posredovao da Čanović i pojedini zaposleni na Medicinskom fakultetu, protivno propisima, upišu 45 studenata, državljana Republike Hrvatske, na treću godinu programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014. godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 studenta.

Inače, reč je o kandidatima koji su prethodno nastavu pohađali u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara, a koji su u tom gradu izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj. Te studije je, međutim, zabranilo hrvatsko ministarstvo prosvete, pa su posle zabrane i proglašenja studija nezakonitim, studenti prešli na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu, gde su "pohađali" treću godinu studija.

OŠTEĆENE USTANOVE I BUDžET

MINISTARSTVO unutrašnjih poslova navelo je da su zbog nezakonitih radnji za koje se sumnjiče Arsenijević i Čanović oštećeni Univerzitet u Kragujevcu i to za 2.700.000 dinara, budžet Srbije za 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka za 5.692.250 dinara.

Osim za malverzacije sa diplomama, Arsenijević je pre nekoliko godina optuživan i za druge zloupotrebe na Kragujevačkom univerzitetu, kao i za nepotizam i nepristojno ponašanje na rektorskoj funkciji. Kao dokazni materijal u javnost su procurili audio i video  zapisi sa sednica rektorskog kolegijuma Univerziteta u Kragujevcu na kojima se čuje kako se raspravlja o tome koji propis prekršiti, ko neće moći da doktorira ili napreduje, iako zaslužuje, a sve to uz brojne vulgarnosti.

Foto: Printskrin

Arsenijević i Čanović

Agencija za borbu protiv korupcije zatražila je 2018. godine njegovo razrešenje sa mesta rektora zbog sukoba interesa, jer je prema navodima Agencije sklopio autorski ugovor sa zetom i imenovao bratanca za saradnika na univerzitetu. Smenu su zatražili i Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije i Nacionalni savet za visoko brazovanje, ali i ministar prosvete Mladen Šarčević, nakon čega je smenjen.

Arsenijević je, međutim, negirao sve optužbe, tvrdeći da mu je afera nameštena i da grupa profesora sa Kragujevačkog univerziteta protiv njega vodi hajku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna