JUBILARNA 20. MASLINIJADA U STAROM BARU: Abazović sa ministrima na fešti u čast masline (FOTO)

B. DABIĆ

28. 01. 2023. u 23:41

VEKOVIMA na Crnogorskom primorju postoji neraskidiva veza čoveka i masline.

ЈУБИЛАРНА 20. МАСЛИНИЈАДА У СТАРОМ БАРУ: Абазовић са министрима на фешти у част маслине (ФОТО)

Foto: Biljana Dabić

U čast svetog drveta već 20 godina se u Starom Baru održava tradicionalna poljoprivredno- turistička manifestacija Maslinijada.

Jubilarna Maslinijada održava se ovog vikenda, a koliko je značajna ne samo za Bar već i za celu Crnu Goru svedoči i podatak da je u Starom Baru na ovoj manifestaciji bio premijer Dritan Abazović  i četvrtina  vlade: potpredsednik i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vladimir Joković ministri ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, predsednici  Opština Bar i Ulcinj Dušan Raičević i Omer Bajraktari, predstavnici diplomatskog kora,   mnogobrojni građani Bara i drugih crnogorskih gradova, a i regiona.

Foto: Biljana Dabić

Maslinijadu je otvorio resorni ministar, Vladimir Joković, koji je podsetio na istorijat i tradiciju maslinarstva.

- Maslina je kao majka, a vinova loza kao devojka. Ako se ne posvetimo maslini uginuće, a vinova loza uvenuti. Maslina kao nijedna druga biljka, uprkos zapostavljanju rađa i oporavlja se, ali moramo stalno ulagati i posvetiti joj se. Zahvaljujući vrednim maslinarima, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, posađeno je 50.000 novih stabala, revitalizovani stari maslinjaci, modernizovana gazdinstva. Ovde, u Baru, imamo prvi crnogorski Panel za ocenu kvaliteta maslinovog ulja, koja su priznata u regionu i svetu - kazao je ministar Joković i pozvao maslinare da se saberu u jedno, Nacionalno udruženje. 

Foto: Biljana Dabić

Predsednik Opštine Bar ističe da je maslinarstvo u poslednjih 20 godina doživelo procvat. Raičević je kazao da  je razgovora sa potpredsednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, Vladimirom Jokovićem koji je  obećao vrlo brzo preuzimanje upravljanja Kućom maslina od strane Opštine Bar. Ispred organizacionog odbora manifestacije Suljo Mustafić čestitao je maslinarima jubilej 20 godina trajanja.

- Kada smo 2002. godine pokrenuli Maslinijadu, nošeni entuzijazmom, naša ideja je bila da primenimo nov i moderniji način proizvodnje i vratimo našem Starom Baru onaj sjaj koji mu s pravom pripada. Znali smo da je to neodvojivo – Stari Bar su upravo gradili maslinari i trgovci uljem i maslinama i u svim je vremenima upravo ona bila prijatelj i hranitelj ovdašnjeg čoveka. Ova naša ideja je za katko vreme oživotvorena zahvaljujući našim prijateljima maslinarima. Ova fešta postala je omiljeno mesto susreta, zbližavanja i pozitivnog natecanja- kazao je Mustafić, dodavši da su dve teške godine pandemije odnele živote više maslinara i prijatelja.

Prvog dana maslinijade tradicionalno su uručene  nagrade najboljim proizvođačima maslinovog ulja u dve kategorije – ekstra devičanska monosortna ulja i ulja dobijena od više sorti. Na otvaranju, dr Marija Markoč, članica Komisije za odabir najboljih ovogodišnjih ulja, održavanih maslinjaka i mladih zasada, istakla je da je godina za nama bila „izuzetno rodna i da su barski maslinari proizveli izuzetno kvalitetna ulja“.

Foto: Biljana Dabić

Maslinijada uz promociju proizvoda od maslina, gastronomskih specijaliteta crnogorskog juga ima i takmičarski karakter. Prvu nagradu u kategoriji "Ekstra devičanska monosortna ulja žutica“ dobilo je porodično gazdinstvo Halila i Sulja Mustafića, druga je pripala Avdulahu Rašketiću, a treća Arseniju Martinoviću.  Prvu nagradu u kategoriji "ekstra devičanskih višesortnih ulja kupaž“ dobio je Lazar Medigović, drugu Milan Markolović, a treću Mirsad Rašketić. 

Nagrada za najbolji mladi zasad, koji dodeljuje NVU "Maslinijada“ ove godine pripala je Ibrahimu Peraziću. Nagrada za najbolji rod u 2022. godini uručena je Zejnelu Rašketiću, dok je nagrada za najbolje održavani maslinjak, koju dođeljuje NVU Maslinijada pripala Damiru Krniću. Tradicionalno, barski maslinari Rajka i Lazar Božović dodeljuju dve nagrade – nagrada za najbolji mladi zasad i nagrada za najbolje revitalizovan stari maslinjak, koje su pripale Edinu Petoviću i Radomiru Popoviću.

Foto: Biljana Dabić

 

Jubilarna Maslinijada održava se u organizaciji NVO „Maslinijada“ i NVO Udruženje maslinara „Antivari“ Stari Bar, a pod pokroviteljstvom Opštine Bar, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Turističke organizacije Bar. U nedelju je drugi dan Maslinijade uz bogat kulturno zabavni program, a posetioci imaju mogućnost da degustriraju nacionalne specijalitete ovog kraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili