RAJ ZA SVA ČULA: "Maslinijada" u sunčevim zracima "okupanom" Starom Baru, a na štandovima mirisi i ukusi primorja i tradicije (FOTO)

B. DABIĆ

29. 01. 2023. u 09:30

BAŠ kao što je vino, božanski nektar, piće bogova, tako je i maslina u Staroj Grčkoj nazivana hranom bogova zbog svojih mnogobrojnih hranljivih svojstava.

РАЈ ЗА СВА ЧУЛА: Маслинијада у сунчевим зрацима окупаном Старом Бару, а на штандовима мириси и укуси приморја и традиције (ФОТО)

Foto: Biljana Dabić

Vekovima ovo sveto drvo rađa i na Crnogorskom primorju. A dve decenije u Baru održava se „Maslinijada“, u čast ploda koji je blagotvoran i za zdrave i lepotu.

- Maslina je kao majka, a vinova loza kao devojka. Ako se ne posvetimo maslini uginuće, a vinova loza uvenuti. Maslina kao nijedna druga biljka, uprkos zapostavljanju rađa i oporavlja se, ali moramo stalno ulagati i posvetiti joj se – rekao je na otvaranju "Maslinijade" crnogorski ministar privrede Vladimir Joković.

I tako ovog vikenda u Starom Baru, okupanom suncem, pruža se prilika za uživanje svih čula. Plodovi promorja, mirisi pomorandži, nareva, dukat žitih dunja, maslina zelene, crne, u teglama, ulje u flašama... 

A na štandovima i raj za nepca. Svi su mogli da probaju i tradicionalne gastronomske specijalitete barskog kraja – razne pite, kozje sireve u maslinovom ulju, priganice, japrake, tespišre, hleb sa maslinama, paštete od maslina …

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)