POSTHUMNO PRIZNANJE DARJI DUGINOJ: Dan novinara Crne Gore obeležilo najstarije udruženje

V.K.

23. 01. 2023. u 20:51

UDRUŽENjE novinara Crne Gore obeležavajući svoj Dan, 23.januar odlučilo je da nagradu za životno delo za 2022. godinu dodeli posthumno Darji Duginoj (RT I TV Carigrad) i Petru Milatoviću, doajenu novinarstva Crne Gore u emigraciji.

ПОСТХУМНО ПРИЗНАЊЕ  ДАРЈИ ДУГИНОЈ: Дан новинара Црне Горе обележило најстарије удружење

Foto V. Kadić

Godišnje nagrade su dobili reporter sa ukrajinsko-ruskog ratišta Igor Damjanović (IN4S), Ljubica Gojković Vukićević (Srpska TV, Prva TV) i Bratislav Stoiljković (TV Adria). Nagradu za najbolju reportažu dobio je Darko Jovović (DAN), za najbolju kolumnu Ivan Miliošević (Sepska24), dok je nagradu za najbolju fotografiju dobio Srđan Boljević (DAN). Nagrada za najbolji sajt u 2022. je pripala Udruženju novinara Srbije, dok je za najbolji portal u toj godini nagradu dobio Sputnik-Srbija. Žiri UNCG je doneo odluku da Spomenicu 150 godina novinarstva u Crnoj Gori pripadne Savezu novinara Rusije.

Ovoj svetkovini prisustvovao je Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov koji je odao zahvalnost Udruženju novinara Crne Gore na dvema inicijativama da se posthumno nagradi novinarka Darja Dugina i Savez novinara Rusije.

- Darja Dugina je postala žrtva prilika koje danas vladaju. Postala je simbol pravičnosti. Drago mi je što ovde vidim Igora Damjanovića čije novinarstvo u Donbasu visoko cenimo - kazao je Maslenikov.

Vladimir Salavljov, predsednik SNR podsetio da je udruženje na čijem je čelu najbrojnije u Rusiji sa više od 70 hiljada članova, čija predstavništva su zastupljena u svim ruskim regionima.

- Rusiji je nametnut medijski rat koji je do sada nepoznat u svetu. Za nas je to velika nauka - dodao je Salavljov.

BUKET CVEĆA

Tihomir Burzanović uručio je predsedniku Saveza novinara Rusije kovertu sa simboličnih 50 evra sa namerom da kupe buket cveća i polože na grob Darje Dugine.

Urednica Sputnik – Srbija Ljubinka Milinčić naglasila je da je hrabtost ljudi koji su odlučili da tom ruskom mediju dodele priznanje u zemlji koja je članica NATO.

-Sputnik jedino nije zabranjen u Srbiji, a o nama najbolje govore NATO I zemlje te alijanse - kazala je ona.

Čovek koji je osetio miris baruta i zlo koje nosi ukrajino-ruski sukob Igor Damjanović podsetio je da mu je u jednom trenutku život bio ugrožen dok je profesionalno obavljao posao na ratištu.

Čelnici Udruženja novinara Crne Gore Tihomir Burzanović i Ivan Milošević saopštili su sumornu sliku o položaju crnogorskih novinara I novinarstva danas u Crnoj Gori. Oko trista članova ovog udruženja, kako su naveli, minulih godina I decenija bili su žrtve bivšeg režima koje je sejalo antisrpsku I antirusku hajku, dok je generalni sekrtetar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović, naglasio da čvrste veze dva udruženja nisu mogle da poremete ni novije istorijske okolnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna