DPS NA PREKRETNICI: Predstojeći predsednički izbori u Crnoj Gori biće veliki test i za vlast i za opoziciju

V. KADIĆ

18. 01. 2023. u 06:30

MOGU li predsednički izbori 19. marta definitivno zapečatiti sudbinu Demokratske partije socijalista pa makar na crtu ostalim kandidatima opet izašao aktuelni šef države Milo Đukanović? Rok za predaju lista je 28. februar.

ДПС НА ПРЕКРЕТНИЦИ: Предстојећи председнички избори у Црној Гори биће велики тест и за власт и за опозицију

Srđan Perić, Foto privatna arhiva

Stranke vlasti i opozicije ne otkrivaju imena potencijalnih kandidata jer se trka još nije zahuktala. U crnogorskoj javnosti danima se kao mogući učesnici izbora pored Đukanovića pominju Miodrag Lekić, lider Demosa, Milica Pejanović Đurišić, lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, Demokrata Aleksa Bečić, lekar Jelena Borovinić Bojović, rektor Univerziteta Vladimir Božović. Iz Demokratske stranke Crne Gore upućen je poziv Evropi sad da se dogovore o zajedničkom predsedniku države i premijeru u budućoj vlasti. U slučaju da do te koalicije dođe, prema nezvaničnim saznanjima, Bečić bi "pucao" na mesto šefa države, a Spajić premijera.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević poručio je da će ovaj savez na izbore izaći sa svojim kandidatom. Kao potencijalna kandidatkinja pominje se bivši nosilac liste DF na podgoričkim izborima dr Jelena Borovinić Bojović.

Foto V. K.

Profesor Srđan Perić iz pokreta Preokret, kaže da u idealnim okolnostima to bi trebalo da bude ličnost koja će objediniti Crnu Goru i imati snažnu pomiriteljsku crtu.

- Sasvim je za očekivati da ih imamo više od dva, odnosno da će subjekti koji recimo imaju dvocifren procenat podrške u javnosti, samostalno ili u nekoj vrsti saradnje, predložiti svog kandidata čime bi snažili svoj politički uticaj - dodaje Perić.

- Podsećam da smo na prethodnim predsedničkim izborima koji su održani 2018. godine imali sedam pretendenata na ovu funkciju što otvara mogućnost i za nekog ko ne dolazi iz navedenih strukutra, ali zbog kratkog roka ta je opcija prilično otežana.

Perić ističe da je suštinski odgovor koji će pružiti ovi izbori - da li će oni biti vododelnica nepovratnog sunovarta DPS-a ili će ta partija iskoristiti političke poklone koje su joj, svesno ili ne, poklanjale većine nakon 30. avgusta 2020. godine. Tu se nadovezuje i dilema ko će biti kandidat iza kojeg će stati ta partija - da li će to biti aktuelni predsednik države ili ne? Sve ukazuje da je Đukanović najsnažniji kandidat kojeg taj subjekt ima za ponuditi, ali da li je to dovoljno za pobedu sada je sasvim upitno.

Ne bi bilo nikakvo izenađenje i da imamo drugi krug izbora.

Milo Đukanović, Foto predsjednik.me

MILO DOMINIRAO 32 GODINE

PRVI put Milo Đukanović (na slici) došao je na vlast pre 32 godine, a na poziciji predsednika nezavisne Crne Gore je od 2018. Još u političkoj javnosti odzvanjaju Milove reči izgovorene 2019. godine kada je stranim novinarima glasno poručio: "Neće me srušiti niko! Ja sam se triput povlačio svojom voljom nakon pobeda i ne mislim da iko može da me sruši od političke konkurencije."

DRAGINjA U IGRI

U PODGORICI se već spekuliše da bi na crtu jačem polu mogla da izađe bivša predsednica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković, koja je u parlamentu prepoznatljiva po antisrpskim stavovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)