NA CRKVI KRST I POLUMESEC: Neobična istorija svetinja na Luštici, svedoči o snalažljivosti meštana

Vitka Vujnović

06. 01. 2023. u 08:11

POLUOSTRVO Luštica na ulazu u zaliv Boka ime je, veruje se, dobilo po latinskom nazivu za svetlost. Ali, ako poreklo imena i nije izvesno, jedno sigurno jeste, da je naziv "mala Sveta Gora" dobila jer na njoj "živi" 19 aktivnih crkava.

НА ЦРКВИ КРСТ И ПОЛУМЕСЕЦ: Необична историја светиња на Луштици, сведочи о сналажљивости мештана

Crkva Vaskrsenja Lazarevog, Foto Printskrin iz knjige "Hramovi i vijekovi Luštice"

Svaka je vredan spomenik kulture, ukras pitomih luštičkih sela razbacanih na površini od oko pedesetak kvadratnih kilometara. Crkva Sv. Nikole, po predanju, sagrađena je 1117. godine i najstarija je, ali dve imaju posebno interesantnu istoriju. Reč je o crkvama Svetog Save i Svetog Lazara.

Crkvu Svetog Save su Luštičani, u selu Klinci, poželeli da sagrade krajem 18. veka. U to doba Bokom je vladala Austrougarska pa je gradnja zabranjena. Uporni i obrazovani meštani su i u preciznim austrougarskim zakonima našli mogućnost da svoju zamisao realizuju. Domišljati Luštičani su pribegli lukavstvu i hram sagradili u noći u kojoj su Austrougari dočekivali novu 1800. godinu po gregorijanskom kalendaru. Hram skromnih dimenzija, samo četiri puta četiri metra, postoji i danas.

Foto Printskrin iz knjige "Hramovi i vijekovi Luštice"

U selu Mrkovi se nalazi Crkva Vaskrsenja Lazarevog. A na njoj polumesec i zvezda. Ova dva simbola našla su se jedan uz drugi iz bezbednosnih razloga. Turci su u vreme gradnje kontrolisali obalu i držali Herceg Novi, a u zalivu je bila njihova flota.

Crkva Svetog Save, Foto Printskrin iz knjige "Hramovi i vijekovi Luštice"

- Da bi zaštitili crkvu od njihovih pohara naši preci su postavili polumesec, metalni, manjeg obima. Pribegli su lukavstvu koje je ispunilo svrhu - kada bi naišli Turci ne samo da nisu dirali objekat, već bi se poklonili, a stanovništvo ostavljali na miru - pričaju i danas Mrkovljani.

Niko generacijama nije razdvojio dva verska simbola pa i za to na Luštici imaju jednostavno objašnjenje: mlađi treba da znaju kako se ovde živelo, kako u slozi treba živeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti