DA SE NADIŠU ČISTOG VAZDUHA: Zbog zagađenja za Pljevljake organizovan besplatan prevoz do Žabljaka

M. DROBNjAK

03. 01. 2023. u 22:10

ELEKTROPRIVREDA Crne Gore (EPCG) danas je organizovala besplatan prevoz autobusima za građane Pljevlja na Žabljak, kako bi bar na kratko jedan deo građana Pljevalja, pobegao iz grada, koji je ovih dana u samom vrhu liste najzagađenijih na svetu.

ДА СЕ НАДИШУ ЧИСТОГ ВАЗДУХА: Због загађења за Пљевљаке организован бесплатан превоз до Жабљака

Foto: M.Drobnjak

Treći dan novogodišnjih praznika stotine građana Pljevalja su napustile grad pritisnut smogom. Veliki broj Pljevljaka iskoristio je izletišta iznad Pljevalja gde ih je dočekalo lepo vreme i čist vazduh. Jedan deo građana iskoristio je prevoz koji je organizovala EPCG kako bi boravili na Žabljaku i time makar na kratko udisali čist vazduh.

- U dogovoru sa našim prijateljima sa Žabljaka iz Nacionalnog parka "Durmitor", Opštine Žabljak i Skijališta posetiocima iz Pljevalja je obezbeđeno besplatno korišćenje žičare na Savinom kuku i besplatan ulaz na Crno jezero - kazao je Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, dodajući da što se tiče njih tiče mogli bi nastaviti ovu akciju i za vikend, u zavisnosti od interesovanja građana.

Ovo je dodatna akcija EPCG u cilju smanjenja uticaja zagađenog vazduha na život i zdravlje građana Pljevalja, pored kratkoročne mere smanjenja računa za struju od 50 odsto na januarski račun građanima Pljevalja.

Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore građanima Pljevalja odobrio je dodatni popust od 30 odsto u delu za aktivnu energiju na januarske račune zbog velikog zagađenja vazduha, što je sa ranije odborenih 20 odsto ukupno 50 odsto popusta.

- Verujemo da je popust od 50 odsto za januarski račun snažan stimulans za tako nešto, napisao je Rovčanin na fejzbuk profilu.

Foto: M.Drobnjak

On  je najavio da, ako koncentracija čestica bude i u februaru ovakva,  da će on insistirati da se ide na odobrenje i popust od 50 odsto i za februar.

Rovčanin je pozvao kupce iz Pljevalja, koji koriste ugalja kao izvor toplotne energije, da pređu na druge izvore, “kako bismo, zajedničkim snagama, doprineli poboljšanju situacije u ovoj opštini”. Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin apelovao je na lokalnu samoupravu da u vreme zagađenja uvede redovne autobuske linije za neka od poznatih pljevaljskih izletišta, jer se,kako kaže,  vidi da je to nešto što je zaista neophodno.

Predhodnih dana koncentracija štetnih PM čestica, u Pljevljima, je  iznosila u pojedinim delovima dana i do 12 puta više od dozvoljene.

 

BONUS VIDEO - GOVOR MRŽNjE NA CETINjU: Branimo Crnu Goru od najvećih neprijatelja - Srba i Rusa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)