ZABRANJENA LJUBAV MUSLIMANKE I PRAVOSLAVCA: Razrušena kula Rizvan bega nemi svedok tragedije – Lepa Alba zbog Prebila skočila u Lim (FOTO)

Milutin SEKULOVIĆ

01. 01. 2023. u 17:21

NA nekadašnjim Prosinama, koje narod posle oslobođanja od Turske prozva Hareme, urušena i opkoljena modernim zdanjima, zjapi i preti nezvanim gostima kamena kula koju Beranci zovu Rizvan begovom.

ЗАБРАЊЕНА ЉУБАВ МУСЛИМАНКЕ И ПРАВОСЛАВЦА: Разрушена кула Ризван бега неми сведок трагедије – Лепа Алба због Пребила скочила у Лим (ФОТО)

M. SEKULOVIĆ

Ime su joj dali po čuvenom kajmekamu, Rizvan begu, civilnom upravniku nekog od turskih vezira, arhitekti sa Sorbone, koji je tamo u 19. veku sa osvajačima dojahao u Berane. Kako je ostalo predanje, Rizvan beg, kome su pre desetak godina tadašnje lokalne DPS vlasti u

"Nacrtao" je njegove ulice, čaršiju, ali i sagradio zdanje koje odoleva zubu vremena, u kome je od očiju naočitih Beranaca krio svoju lepoticu Albinu. Albu, kako su joj tepali u gradu, oni koji su čežnjivim pogledima mogli doprti do nje, dobro čuvane od evnuha Hamze, sina Evdata, bronih askera. Sve do trenutka, kada je, kako se priča, Rizvan beg za svog čivčiju za rad u vrtu odbarao plećatog i ćutljivog pravoslavca Prebila, iz udaljenih Rudina…

- O poreklu lepe Albe pisao je turski profesor istorije i etnolog dr Erdat Jurdaz. Ispod svojeg rukopisa, dopisao da je moguće da je Alba bila i Alma, jer ga je na tu pomisao navela priča koju je neki asker, koji je preživio svu golgotu koja je Turke snašla u beranskoj dolini, ispričao svojem ocu. Do profesora je doprla preko njegove tetke Emre, koja je bila prijateljica sa askerovom unukom Lejlom. Alba i Alma, što bi u prevodu značilo bijelo i jabuka, imena su koja su Rizvan-begovoj ljubi pristajala, jer je po predanju, bila u licu bela kao sneg, a po obrazima rumena kao jabuka - priča hroničar Berana, pisac i novinar Milija Pajković.

On je zabranjenoj ljubavi lepe muhamedanke i pravoslavca, posvetio priču-legendu, po kojoj se prvi njihov "vreli" susret zbio na obali plahovitog Lima, odnosno na viru Zelenika, koji je postojao do pre par decenija.

- Dok se Prebil jednog vrelog dana hladio u vodi, čuo je vesele ženske glasove i ciku. Izašao je i obukao pantalone i onako ogroman, kao kakva statua starih vajara, stao i upiljio pogled u Albu i njenu vernu pratilju, mlađanu Đulicu, koja je tešila gospodaricu koja je vrisnula da ga se ne boji, jer ga nije nikada videla… I tako, dok je Rizvan beg bio ko zna gde na putu, kršni Prebil je izgubio pojam o vremenu, iako je i dalje bio vredan. Svako veče mu je u san dolazila prosinska Venera Alba, dugih nogu, visoka, kose do ispod pojasa, sjajnih očiju iz kojih su varničile iskre na sve strane i koje su se gubile u nebu iznad doline, stapajući se sa zvezdama.

Ali, i on je ušao u njene snove… Posle nekog vremena poslala je vernu Đulicu da presretne Prebila, u samu noć, kad je najsigurnije i kada je neopažen odlazio iz dvorišta.

- Poslala me je gospodarica da ti kažem da će te čekati sutra, kad se potpuno smrači, kod Zelenike. Biće u vrbacima, na onom istom mestu gde si nas i vidio - dobacila je Prebilu u mimohodu i brzo se uputila natrag prema kuli da je neko ne bi opazio - deo je Pajkovićeve priče u Albi i Prebilu, koji su se u gluvo doba noći, sakriveni vrbacima od mesečine, sreli pored Lima.

I sledeće noći. I one iza nje. A onda učestali sa susretima, sve dok jedne zadocnele ure nije odjeknuo urlik evnuha Hamze.

SMRTONOSNA "LASTA"

Vek i po pošto su Turci oterani iz Berana, Albin vir, koga je narod zvao i Zelenikom, zbog boje vode u kojoj su se ogledale vrbe i jove, progutao je još jednu mladost.

Lepi momak Šeki, iz ‘’trinaestojulske mahale’’, posle nekoliko ‘’lasti’’, kojima je sa livade iznad ''sletao'' u vir, poželeo je u predvečerje da pre polaska kući, izvede još jedan let… Kao i nad lepom Albom, voda ga je brzo progutala…O toj tragediji, decenijama posle nje u Beranama se još priča, baš kao što priča o lepotici Albi živi ne samo u dugim zimskim noćnim pričama...

- Sikter Vlaše. Sikter - besneo je Hamza.

- Hanuma, platićeš mi - obratio se Albi koja ga je sa zemlje gledala podignute glave.

- Neka te je stid što si Rizvan bega ovako izneverila, a i svoju veru izdala - penio je Hamza, podužući pušku na Prebila, koji mu je munjevito istrgao u bacio u vir.

Potom se dao u beg, ne zaustavljajući se do Albanije. Pre toga, preko Đulice poslao je poruku Albi da se iskrade i da uteknu. Međutim, Hamza rešen da ispuni svoj naum, u čekanju gospodara, stavio je Albu pod ključ. Sve dok jednog dana nije uspela da ga izmoli da je povede u šetnju pored Lima. Stigavši do reke, iznad Zelenike, podigla je ruke uvis i zakoračila je prema ivici stene. Hamza je kriknuo. Molio je, kumio, obećavao čutanje… Nije vredelo. Nad Albom se brzo sklopila voda. Vir je tada dobio ime po njoj.

BONUS VIDEO - UMESTO NA SANKAMA, DEDA MRAZEVI STIGLI - SAJLAMA: Novogodišnja atrakcija u Baru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!