NASTAVLJEN MAĆEHINSKI ODNOS PREMA PLJEVLJIMA: Nova srpska demokratija o prelogu budžeta Crne Gore

M. D.

28. 12. 2022. u 22:25

PREDLOGOM budžeta Crne Gore za 2023. Godinu nisu obuhvaćeni projekti od sudbonosnog značaja za opstanak i razvoj Pljevalja, smatra Milan Lekić, predsednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Pljevlja.

НАСТАВЉЕН МАЋЕХИНСКИ ОДНОС ПРЕМА ПЉЕВЉИМА: Нова српска демократија о прелогу буџета Црне Горе

M.Drobnjak

- Nažalost, i ove godine, kao i svih prethodnih godina, budžetom, koji će prema rečima ministra finansija Aleksandra Damjanovića, biti „težak“ oko 2,85 milijarde evra, u dovoljnoj meri, nisu obuhvaćeni projekti od sudbonosnog značaja za opstanak i razvoj Pljevalja. Naša opština će, ukoliko se nešto konkretno i urgentno ne promeni, i sledeće godine ostati crna ekološka rupa – nepodnošljivo zagađenog vazduha i zapuštenog sistema vodosnabdevanja, saobraćajni ifrastrukturni projekti će ostati nedovršeni, a o novim proizvodnim radnim mestima i ozbiljnim investicionim ciklusima iz pozicije državne vlasti i da ne govorimo - kaže Lekić.

On podseća da godinama unazad grad pod Golubinjom ima problem sa urednim snabdevanjem pitke vode, a još uvek nije izgrađeno postrojenje za pripremu pitke vode iz akumulacije Otilovići – Novo postrojenje Pliješ.

- Neshvatljivo je da, primera radi, država Crna Gora dopušta da u 21. veku u jednom gradu, vodosnabdevanje grada počiva na oko 25 kilometara cement-azbestnih cevi koje su, dokazano, kancerogene. Ili da, iz godine u godinu, obaramo rekorde po prisustvu štetnih materija u vazduhu, zbog čega se naša deca izlažu ogromnoj opasnosti - kazao je Lekić podsećajući na zastrašujući podatak da je u bolnici u Brezoviku (Bolnica za plućne bolesti) skoro polovina pacijenata iz Pljevalja, a druga polovina i cele Crne Gore?

Lekić je apelovao na predsednika Vlade Crne Gore, Dritana Abazovića i ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da iskoriste svoje pozicije i da, nakon konsultacija sa relevantnim političkim činioicima u Pljevljima, pronađu budžetski okvir za čitav niz projekata koji su nasušno potrebni građanima Pljevalja.

Foto: Rudnik uglja

- Nova opštinska vlast će pokrenuti veliki broj projekata i suočiće se sa dosta izazova. Ekološka sanacija Pljevalja je prioritet nad prioritetima, i obaveza nad obavezama ove generacije Pljevljaka. Očekujemo od vas da budete naš partner u narednom periodu i da prekinemo sa tom, po ovaj grad, pogubnom praksom koja je vladala bezmalo 30 godina, a u kojoj se od lokalne samouprave očekuje da bude nijemi posmatrač neodgovornog ponašanja zvanične Podgorice, i ništa više - smatra Lekić.

On dodaje da je  o zapostavljenosti Pljevalja u više navrata govorio i premijer, ali i svi predstavnici političkih organizacija.

- Pljevlja su poslednji industrijski centar Crne Gore i jedna od najvažnijih opština u državi, kada je u pitanju privreda. Podsetiću vas, više od 50 odsto šumskih resursa se nalazi na teritoriji naše opštine. U Pljevljima beležimo masovno raseljavanje stanovništva i katastrofalnu stopu prirodnog priraštaja, dok je o značaju termoenergetskog kompleksa Rudnik uglja – Termoelektrana za energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore upoznata celokupna javnost. Samo za prvih 11 meseci ove godine, Rudnik uglja je otkopao i isporučio Elektroprivredi Crne Gore preko 1.3 miliona tona uglja, a Termoelektrana je proizvela električnu energiju u vrednosti 365.000.000 evra - naveo je Lekić.

Foto: M.Drobnjak

Prema njegovim rečima, „poslanici iz Pljevalja, poput šefa poslaničkog kluba DPS-a Danijela Živkovića, umesto da se bave konkretnim problemima u pljevaljskoj opštini, „mute“ visoku politiku, dodvoravajući se partijskom šefu nepotrebnim govorancijama na protestima, i zapostavljaju naš grad“.

-Mi to ne možemo, niti smemo dozvoliti, jer smo odgovorni prema našim sugrađanima - zaključuje Lekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024