ZBOG SMOGA TEŠKO SE DIŠE: Prethodnih dana u Pljevljima veoma visoke koncentracije čestica opasnih po zdravlje (FOTO)

M. DROBNjAK

24. 12. 2022. u 22:39

MERNA stanica Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore stacionirana u Pljevljima, predhodnih dana konstantno beleži visoke satne koncentracije zagađujućih praškastih PM 10 čestica opasnih za zdravlje ljudi.

ЗБОГ СМОГА ТЕШКО СЕ ДИШЕ: Претходних дана у Пљевљима веома високе концентрације честица опасних по здравље (ФОТО)

Foto: M.Drobnjak

Rekordne koncentracije zagađujućih PM 10 čestica su zabležene prethodne noći, kada su beležene satne koncentracije PM 10 čestica u vazduhu iznad Pljevalja od 480,3 mikro grama po metru kubnom(mg/m3), što je skoro 10 puta više od dozvoljenih 50 mikrograma po metru kubnom.

Vazduh u Pljevljima je prethodnog dana bio posebno zagađen od 16-23 časa, jer su u to vreme satne koncentracije PM 10 otrovnih čestica u kontinuitetu bile iznad 300mg/m3. Ako znamo da zakonom propisane dnevne srednje vrednosti suspendovanih čestica PM 10 iznose 50 μg/m3, a koje se ne smiju prekoračini ukupno 35 dana u toku godine, onda je sasvim jasno u kakvoj nezdravoj sredini žive građani Pljevalja.

 

Foto: Agencija za zaštitu prirode

Grafički prikaz stanja kvaliteta vazduha u Pljevljima za decembar 2022.

 

 

Ovakvo stanje kvaliteta vazduha u  gradu pod Golubinjom pozicionirala su Pljevlja u sam vrh gradova u svetu sa izuzetno visokim koncentracijama štetnih materija u vazduhu.

Na zvaničnom sajtu opštine Pljevlja nema nikakvog upozorenja za građane o poslednjem ekstremnom zagađenju vazduha u gradu.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore je prethodnog dana na svom sajtu objavila samo obaveštenje za Sumpor dioksid :

-Na mernoj stanici Gagovića imanje u Pljevljima analizator sumpor dioksida SO2 je u statusu „alarm“, što je razlog za prekid u merenjima ovog parametra. Tehničko osoblje CETI-ja će tokom sledeće nedelje izvršiti potrebne aktivnosti kako bi se nastavilo merenje koncentracije sumpor dioksida na ovoj lokaciji, saopšteno je iz Agencije.

Agencija je prethodnog dana takođe na svom sajtu izdala saopštenje za javnost :

„Zbog sve učestalijih zahteva medija, koji se odnose na aktuelnu situaciju vezanu za kvalitet vazduha u Crnoj Gori, a u cilju objektivnog informisanja javnosti, Agencija za zaštitu životne sredine informiše javnost o sljedećem:

Na osnovu indikativnih podataka dobijenih merenjem koncentracije PM čestica na automaskim analizatorima, zaključak je da je u Podgorici, Pljevljima, Bijelom Polju i Nikšiću prisutno zagađenje vazduha koje je uzrokovano sagorijevanjem čvrstog goriva (drvo i ugalj) za grejanje prostorija. Povremeno se registruju veoma visoke satne koncentracije PM čestica, posebno u popodnevnim i večernjim časovima u uslovima kada nema vetra i padavina, a naročito ako su prisutne temperaturne inverzije, kakav je slučaj prethodnih dana. 

Tokom novembra registrovana su prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u: Pljevljima 17 dana, Bijelom Polju i Podgorici-Zabjelo osam dana, Podgorici-Blok V šest dana u i Nikšiću pet dana (zbog problema u radu uzorkivača nije vršeno uzorkovanje u: Nikšiću devet dana, Bijelom Polju pet i Pljevljima tri dana).

Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Severne i Centralne zone kvaliteta vazduha.

Najveće zagađenje vazduha u gradu na Breznici su uzrokovana radom  TE Pljevlja, Rudnik uglja zatim radom gradske toplane. Značajan uticaj na zagađenje vazduha imaju i individualna ložišta koja prevashodno  kao energent za zagrevanje koriste ugalja.

EPCG je, zbog enormnog zagađenja vazduha u gradu pod Golubinjom,  nedavno donela odluku da račune za aktivnu eneriju, za januar, februar i mart za domaćinstava u Pljevljima umanji za 20 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024