DNEVNICA ZA RAD NEDELJOM 80 ODSTO VEĆA: Zarubica - Doprinos OKU nije samo uvećanje zarada već i bolji uslovi zaposlenima

Z. Z.

27. 12. 2022. u 08:11

POSLE dve i po godine pregovora stavljen potpis na Opšti kolektivni ugovor. Socijalni partneri-sindikati, poslodavci i vlada ocenili da je to primer da je socijalni dijalog živ u Crnoj Gori.

ДНЕВНИЦА ЗА РАД НЕДЕЉОМ 80 ОДСТО ВЕЋА: Зарубица - Допринос ОКУ није само увећање зарада већ и бољи услови запосленима

Foto Z. Jovanović

Nakon što je na elektronskoj sednici vlada prihvatila Opšti kolektivni ugovor zvanično je stavljen potpis na taj akt koji će biti na snazi od početka naredne godine. Važan je, jer rešava brojna prava zaposlenih.

- Konkretno predviđaju se uvećanje zarada po osnovu prekovremenog, dvokratnog rada, dežurstva, ali i prava na plaćena odsustva. Potpuna novina je što će zaposleni koji rade nedeljom imati pravo na veću dnevnicu za 80 odsto, ali u delatnostima gde nije predviđen neprekidan, 24-časovni rad. Ono što je ključno je da se pokazalo da socijalni dijalog postoji u Crnoj Gori, da je položen ispit na tripartitnom nivou - ocenila je Ivana Mihajlović, zamenica generalnog sekretara u Uniji slobodnih sindikata.

Duško Zarubica, generalni sekretar Saveza sindikata, poručio je da je dobro što konačno ima novi akt, jer kako je rekao, ne bi bilo moguće obračunati januarsku zaradu.

- Mi smo potpisnici Sporazuma o dostojanstvenom radu, a OKU je još jedan od akata koji doprinosi tome ne samo u smislu uvećanja zarada već i poboljšanja uslova rada - poručio je Zarubica.

Foto Vlada CG

U Uniji poslodavaca kažu da je postignuto ono što je u ovom trenutku najviše moguće.

- Za poslodavce je važan deo koji se odnosi na obračun zarada. Kroz pregovore o OKU otvorili smo i pitanje izmena Zakona o unutrašnjoj trgovini posebno u delu vraćanja radne nedelje. To je bitno za Crnu Goru kao turističku destinaciju - prokomentarisao je Filip Lazović, pravni savetnik za socijalni dijalog u Uniji poslodavaca.

Treba pomenuti da zaposleni u medijima iako rade nedeljom neće imati pravo na isplatu 80 odsto uvećane dnevnice. To će pravo steći tek polovinom naredne godine, odnosno primena te odredbe počenje u junu 2023. godine.

BOLjITAK ZA ONE SA MINIMALCEM

PREMA dosadašnjem Opštem kolektivnom ugovoru za 60.000 zaposlenih koji primaju minimalac od 450 evra, svi dodaci na platu poput minulog rada, dežurstava, prekovremenog itd. bili su sastavni deo plate. Sada će se to posebno obračunavati pa će njihove zarade biti uvećane, istakla je Mihajlovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)