POPLAVE POSTAJU PROŠLOST: Građani na severu od proleća će imati brigu manje, počeće se sa realizacijom uređenja korita Lima i Grnčara (FOTO)

M. S.

26. 12. 2022. u 08:21

POPLAVE koje su za samo mesec dana dva puta nanele ogromne štete u Gusinju, Plavu, Andrijevici i Beranama, mada Lim nije poštedeo ni naselja u Bijelom Polju, postaće prošlost.

ПОПЛАВЕ ПОСТАЈУ ПРОШЛОСТ: Грађани на северу од пролећа ће имати бригу мање, почеће се са реализацијом уређења корита Лима и Грнчара (ФОТО)

Foto A. Reković

Realizacija Regionalnog SDIP projekta - Regionalni program integrisanog razvoja koridora Save i Drine, o čemu su predsednici ovih opština razgovarali u Beranama sa potpredsednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Vladimirom Jokovićem i predstavnicima Svetske banke znatno će uticati na regulaciju tokova ovih reka, što predstavlja veliku prednost za opštine na severu Crne Gore, uzimajući posebno u obzir nedavne poplave.

- Ovaj projekat, koji finansira Svetska banka i čija je ukupna vrednost 330 milona evra, od čega je za pet projekata za crnogorske opštine namenjeno nešto više od 14 miliona evra, znatno će doprineti uređenju korita reka Lim i Grnčar - kazao je Joković. - Početak realizacije projekata očekuje se u Beranama i Bijelom Polju na proleće naredne godine, dok će projekti u Plavu i Gusinju biti realizovani nešto kasnije, zbog procedura oko imovinsko-pravnih odnosa u ovim opštinama. Projekti u ovim severnim crnogorskim opštinama biće uspešno završeni do 2026.

Ministar Joković veruje da će se realizacijom ovog regionalnog projekta znatno stati na put poplavama, a samim tim i urediti priobalno područje reke Lim.

Predstavnica Svetske banke Mavaš Vasik, izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta i naglasila da će od značaja biti postojeći plan upravljanja i zaštite reke Lim, koji sadrži podatke o područjima koja su označena sa visokim stepenom rizika.

 

ZAŠTITA OBJEKATA I IMANjA

- PROJEKAT, čija realizacija počinje tokom sledeće godine, značiće severnim opštinama i njihovim građanima. U Beranama smo obišli lokaciju gde će se raditi uređenje korita reke Lim, na potezu između dva mosta. Ovaj projekat za sve nas treba da bude podstrek, da udruži opštine na severu, da u budućem periodu zajedno i uz pomoć donatora i partnera, radimo na zaštiti priobalnog područja duž celog toka Lima. Time ćemo zaštititi i objekte i imanja, koji se nalaze u neposrednoj blizini reka, čime pružamo sigurnost stanovnicima priobalnih područja - smatra predsednik Opštine Berane Vuko Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave