NOVI SKANDAL I PREVARA U BARU: Penzionerima oduzeli kvadrate, podizvođač dogradio nove stanove (FOTO)

B. DABIĆ

25. 12. 2022. u 23:32

NAKOM što su više puta prevareni oko roka useljenja u stanove koje su platili, penzioneri otkrili još jednu prevaru- njihovi stanovi su manji za kvadrat- dva.

НОВИ СКАНДАЛ И ПРЕВАРА У БАРУ: Пензионерима одузели квадрате, подизвођач доградио нове станове (ФОТО)

Foto: B.Dabić

Ako se ispostavi da su svi stanovi penzionera umanjeni za kvadrat –dva to bi značilo da je neko u džep stavio više od 100.000 evra što će se utvrditi nakon što 63 vlasnika  završe premere stambenih jedinica.  Na pitanje upućeno izvođaču radova,  Miloradu  Vujoviću direktoru cetinjske  firme  “Lipa ing”, hoće li vratiti novac penzionerima koji imaju manje kvadrature nego što su platili, on odgovara da je  njegovo građevinsko preduzeće radilo po projektnoj dokumentaciji.

-Nismo mi mogli umanjiti stan. Ima tolerancija do jedan odsto. Verovatno projektant nije računao malterisanje.  Novac vratiti ne mogu - kazao je Vujović penzionerima.

Investior, Udruženje penzionera Bar, potpisalo je ugovor sa izvođačem radova,  građevinskom firmom Eurox iz Danilograda koja je za podizvođača angažovala preduzeće “Lipa ing” . Tokom izgradnje objekta “Lipa ing” za sebe  dograđuje kvadrate u prizemlju objekta, te pod upitnim okolnostima 150 metara kvadratnog poslovnog prostora pretvora u stambeni. Na pitanje može  li dograđeni deo objekta biti sporan, Vujović kategorično tvrdi da neće i prebacuje sve na projektanta Nikole Drakića.

-To je u projektu izvedenog stanja  Snimljeno je i uneseno u projekat. To je jedna garsonjerica u koju se ulazi sa bočne strane. Tako je isprojektovano. U stanove se ulazi na glavni ulaz - navodi Vujović dodajući da je dodatno platio 35.000 evra za projekat izvedenog stanja i revidovanje projekta što, kaže izvođač, nije bila njegova ugovorena obaveza.

Foto: B.Dabić

Slava Miković: rok do 25.januara, ako ne uselimo u svoje stanove pokrećemo tužbe

Organ nadzora nije dao “zeleno svetlo za tehnički prijem zgrade”, a vlasnici stanova najveći problem vide upravo u promeni plana iz čega su proizašli problemi zbog kojih oni mesecima čekaju na uselenje. Upitan zašto je menjan plan za stambeno-poslovni objekat, koji na kraju, kako se može zaključiti, nema poslovne prostore, Vujović ne daje konkretan odgovor.

- Zbog agregata koji je bio predviđen u jednoj prostoriji i morao se izmestiti. Dograđena su dva stana u prostoru koji je bio predviđen kao poslovni, a ja sam kao podizvođač firme Eurox uzeo taj prostor od 150 metara kvadratnih i pretvorio ih u stambene jedinice. To sam uzeo u kompenzaciji od Eurozox i prodao ih na tržištu. Prodajom sam naplatio svoj rad i građevinski materijal. Svi znamo šta je bilo sa cenama građevinskog materijala. Moja firma je ostala u minusu 170.000 era, ali dobro - kaže Vujović.

Foto: B.Dabić

Milorad Vujović i kupac stana Snežana Joković

Svi penzioneri su pre četiri – pet meseci isplatili kompletne iznose za kupljene stanove.

- Kupila sam stan od 45 kvadrata. Moj stan je praktično garsonjera, ostala sam i bez spavaće sobe, a na terasu je otišlo 14 kvadrata - kaže Snežana Joković.

-Trebalo bi da pozovemo Abazovića i zamolimo ga da obezbedi mesta u Spužu - kažu penzioneri.    

Podsetimo, Opština Bar  je za izgradnju ovog objekta opredelila zemljište i oslobodila ga naplate komunalnog opremanja. Doprinos Opštine je  izgradnja pristupne saobraćajnice, otkup zemljišta. Opština Bar je za ovaj objekat participicirala oko 800.000 evra 

Raičević: Proveriti kvadraturu stanova

-Apelujem  da ne  krenete u pravcu preuzimanja stambenih jedinica bez jasnog zapisnika, odnosno, zapisnika o primopredaji. Zato što samim tim preuzimate i deo odgovornosti za nešto što nije na adekvatan način urađeno. Kad dobijete zapisnik, tada preuzmite i dalje procesuirajte upis u katastar. Ne bih hteo da prejudiciram, ali je informacija da je u stanovima manjak kvadrature, plašim se da je sledeći korak neki sudski spor, koji će svaki penzioner morati da pokrene, zato što ste pošteno platili sve što je ugovorom bilo definisano u stopostotnom avansnom iznosu. I to će se takođe, morati dodatno proveriti - kazao je predsednik Opštine Bar Dušan Raičević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)