MOGUĆA PRINUDNA UPRAVA: Politička kriza u glavnom gradu Crne Gore uskoro dobija epilog

V. K.

24. 12. 2022. u 06:21

VLADA Crne Gore i parlamentarna većina pokušaće da kroz sprovođenje upravnog nadzora u glavnom gradu Podgorici i amandmana na predložene izmene Zakona o lokalnoj samoupravi reše krizu koja je nastala zbog nemogućnosti proglašenja konačnih rezultata lokalnih izbora, koji su se održali 23. oktobra, na kojima je DPS lista pretrpela poraz.

МОГУЋА ПРИНУДНА УПРАВА: Политичка криза у главном граду Црне Горе ускоро добија епилог

Foto Skupština.me

Iz Vlade su najavili da će upravni nadzor biti urađen ovih dana, a na osnovu njega će biti odlučeno o eventualnom uvođenju prinude uprave u Podgorici.

Potpredsednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i poslanici Demokrata i URA, Danilo Šaranović i Miloš Konatar su predali u skupštinsku proceduru amandmane kojima je predviđeno da, ukoliko nadležna izborna komisija ne objavi konačne rezultate izbora u roku od 60 dana od njihovog održavanja, aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta mandat prestaje po sili zakona.

Poslanici Demokratskog fronta juče nisu na sednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali amandmane na predlog izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno rešenje političke i institucionalne krize u Podgorici nakon izbora 23. oktobra i smene DPS vlasti.

- U svetlu novih činjenica da je Ustavni odbor odlučio da raspiše konkurs i da rok za prijave ističe 10. januara, do 20. januara možemo da izaberemo sudije Ustavnog suda koji treba da reše žalbe podnete na izborni proces. To pitanje će na ovaj način biti brže rešeno - kazao je Slaven Radunović (DF), dodajući da treba odraditi nekoliko radnji, a praktično je deset neradnih dana.

Radunović je kazao da u slučaju da se ne izaberu sudije 20. januara, mogu sazvati vanrednu sednicu parlamenta sa tačkom izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi.

REZULTATI

NA opštinskim izborima u Podgorici 23. oktobra pokret "Svi za naš grad" osvojio je 24 mandata, Evropa sad - 13, "Za budućnost Podgorice" - 11, koalicija Demokrate, Ujedinjena Crna Gora i Demos - šest, lista "Može Podgorica - Ovo je naš grad" (URA - CIVIS - Albanska alternativa) - četiri mandata. Cenzus nisu prešli SNP, Preokret i Svetosavska srpska lista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)