UJEDINJENJE TEŽNJA SRPSKOG NARODA: Održana Međunarodna naučna konferencija u "Srpskoj kući" u Podgorici

V.K.

03. 12. 2022. u 17:00

PODGORIČKA skupština (1918.), kao krunski čin vekovne težnje srpskog naroda da živi slobodno i u zajedništvu, svakako je jedan od najsvetlijih datuma u sveukupnoj istoriji Srba i, uprkos svim neutemeljenim i kvaziistorijskim osporavanjima, i danas predstavlja nacionalni orjentir za buduća vremena.

УЈЕДИЊЕЊЕ ТЕЖЊА СРПСКОГ НАРОДА: Одржана Међународна научна конференција у Српској кући у Подгорици

Foto: "Novosti"

Ovo je zaključak Međunarodne naučne konferencije koja je na temu Podgoričke skupštine danas održana u „Srpskoj kući" u Podgorici. Dešavanja koja su prethodila Podgoričkoj skupštini, sama Skupština, njene odluke i reperkusije na kasniji razvoj prilika u novonastaloj državi, razmotrena su sa više aspekata. U vrlo detaljnim i argumentima podastrtim izlaganjima, ne samo da su potkrijepljene već poznate činjenice već su novim dokazima, zasnovanim na relevantnim domaćim i stranim izvorima, rasvetljavanje politička, ekonomska i međunarodna klima u kojima je realizovana Skupština. 

- Argumentovano i veoma preciznim pravnim dokazima osporena je teza negatora Podgoričke skupštine da je ona održana suprotno do tada važećem ustavnom i pravnom poretku Crne Gore. Činjenica je da je kapitulacijom Crne Gore, emigriranjem kralja i dela Vlade, taj poredak de fakto prestao da postoji i da je čitav proces obavljen u duhu već tada međunarodno inaugurisanog prava naroda da samostalno opredeljuju svoju državnu budućnost. Kada je reč o atmosfereri u kojoj je izvršen izbor delegata, konstatovano je i dokumentovano da je ona bila demokratskija nego u svim prethodno održanim izborima u Crnoj Gori, ističe se u saopštenju.

Pozdravljajući učesnike konferencije, predsednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, kao potomak učesnika Podgoričke skupštine, osvrnuo se na aktuelne političke prilike u Crnoj Gori.

- Mi kao srpski narod u Crnoj Gori ostajemo dosledni volji svojih predaka i tražimo da se volja svih u Crnoj Gori jednako vrednuje i poštuje, rekao je Mandić.

Skup je pismom pozdravio i akademik Zoran Lakić koji je iz zdravstvenih razloga bio sprečen da mu prisustvuje. Naglašavajući da je izraz „ujedinjenje" naučno prikladniji od termina Podgorička skupština koja je samo završni čin čitavog procesa, Lakić je podsetio da ona, stoga, nije samo crnogorski praznik već i najsvetliji datum svesrpskog roda u više od stotinu proteklih godina.

U radu Međunarodne naučne konferencije o Podgoričkoj skupštini učestvovali su: prof. dr Aleksandar Rastović, direktor Istorijskog instituta u Beogradu, prof. dr Violeta Talović, sa Univerziteta Union u Beogradu, prof. dr Jelena Radović - Stojanović, sa Univerziteta u Beogradu, prof. dr Ivana Krstić - Mistridželović, Univerzitet u Beogradu, prof. dr Saša Stanojević i prof. dr Miloš Marsenić sa Filozofskog fakulteta Univeriteta u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Budimir Aleksić, Fakultet za kulturu i medije u Beogradu, dr Žarko Leković, Istorijski institut Univeriteta CG i Filip Vučetić, doktorand na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Sa naučne konferencije biće priređen zbornik radova koji će biti prosleđen zainteresovanim bibliotekama i naučnim institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri