PRVI PUT U BARU: Obeležena Hanuka, jedan od najradosnijih jevrejskih praznika (FOTO/VIDEO)

B. DABIĆ

23. 12. 2022. u 18:38

HANUKA, jedan od najradosnijih jevrejskih praznika – simbol nade i čuda, ove godine obeležava se u više crnogorskih gradova

ПРВИ ПУТ У БАРУ: Обележена Ханука, један од најрадоснијих јеврејских празника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: B.Dabić

Po prvi put u Baru danas je proslavljen praznik Hanuka, a paljenje sveća predstavlja centralni čin celokupne proslave. Taj čin podseća na čudo koje se dogodilo kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u jevrejski hram, ulje za sveće, kojeg je bilo za samo jedan   potrajalo  osam dana.

Sveću Menore u prisustvu građana na trgu Vladimira i Kosare zapalili su i vrhovni rabin Crne Gore Ari Edelkopf i predsednik opštine Bar Dušan Raičević.   Proslavi su prisustvovali građani  svih religija i nacionalnosti koji su uživali  uz tradicionalne kulinarske specijalitete i zabavni program.

-Nijedna vera ne uči mržnji, već ljubavi. Zajedništvo među ljudima je najveća radost, istakao je rabin Ari.

Rabin  je izrazio nadu da će „ova Menora biti početak kraja strašnog rata koji se vodi na evropskom tlu“.Obraćajući se prisutnima, rabin Edelkopf istakao je da je da su ova godina i ova Hanuka posebni jer je zajednica Jevreja u Crnoj Gori postala brojnija, usled rata koji se vodi u Ukrajini.

-Naši mudraci nas uče da svetlost Menora iz svog doma moramo doneti napolje. Treba podeliti svoju toplinu, svetlost i energiju sa našom okolinom. Ova godina je posebna jer predstavlja jevrejsku godinu jedinstva. Neka ova Menora bude početak kraja ovog strašnog rata. Hvala svima, srećna Hanuka, kazao je Ari Edelkopf,

 Organizator događaja je vervska zajednica Jevreja, uz podršku Opštine Bar.

Zašto se Hanuka slavi osam dana

Hanuka je proslava jevrejskog nacionalnog preživljavanja i ponovne uspostave verskih sloboda, kada se svi članovi porodice okupljaju oko trpeze gde se, uz razgovor, jelo i igranje igara, proslavlja praznik.  

Svečanost traje osam dana. U jevrejskim porodicama pale se sveće na menori. Proslava je počela 18. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)