PREDSEDNIK OIK PODGORICA NAPUSTIO SEDNICU: Bez ustavnog suda neće da proglasi rezultate izbora

I. D. S.

15. 11. 2022. u 15:42

PREDSEDNIK Izborne komsije Glavnog grada Veselin Vukčević na danas održanoj sednici kazao je da bez Ustavnog suda ne mogu proglasiti konačne rezultate izbora, zaključio sednicu i napustio salu.

ПРЕДСЕДНИК ОИК ПОДГОРИЦА НАПУСТИО СЕДНИЦУ: Без уставног суда неће да прогласи резултате избора

Foto: V.K.

Sednica IK Podgorice, na čijem dnevnom redu je bilo razmatranje prigovora, je održana. Vukčević je kazao da su se stekli uslovi za odbacivanje prigovora koji su na dnevnom redu, jer su podneti nakon isteka roka, ali je odbio predlog člana IK Radosava Jokića (DF) da se dnevni red dopuni.

- Prva tačka da bude utvrđivanje konačnih rezultata izbora, druga da bude razmatranje i usvajanje finansijskog izveštaja predsednika IK Glavnog grada, a treća tačka da bude razmatranje prigovora -  rekao je Jokić.

On je dodao da je članom 99 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđeno da nadležna komisija najkasnije u roku od 15 dana od izbora utvrđuje njihove konačne rezultate.

Ipak, Vukčević je ocenio da se od njega traži da  prekrši Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji kaže da se konačni rezultati izbora utvrđuju nakon što Ustavni sud odluči o žalbama.

- Pozvate se na član o objavljivanju konačnih rezultata. Da bi oni bili objavljeni, moraju biti utvrđeni. A ne mogu biti utvrđeni dok Ustavni sud ne odluči o podnetim žalbama. O tome imamo i obaveštenje Ustavnog suda. I u mišljenju DIK-a se kaže da rezultati izbora ne mogu biti utvrđeni dok se ne izjasni Ustavni sud. Neću da prekršim Zakon o izboru odbornika i poslanika, neću da ignorišem mišljenje DIK-a i praksu koja je do sada postojala u našem izbornom procesu. Neću da ulazim u zonu krivične odgovornosti i učinim krivično delo - poručio je Vukčević.

Dodao je da da će u vezi izveštaja, koji je Jokić predložio, imati sednicu, ali da ta tačka ne može biti na dnevnom redu dok se ne završi izborni proces.

Jokić ipak nije odustao, te je je rekao da je obaveza Vukčevića da stavi na glasanje nešto što je predloženo i kao inicijator dopuna dnevnog reda, tražio da se članovi IK izjasne ko je za dopunu.

Nakon što su članovi IK krenuli da se izjašnjavaju, Vukčević je rekao da zaključuje sednicu, nakon čega je napustio salu.

Članovi IK novinarima su, nakon što je Vukčević napustio sednicu, pojasnili da će sačiniti službenu zabelešku da je većina članova glasala za proširenje dnevnog reda, i da će sa njom ići ka nadležnim organima.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna