"NEĆETE VIŠE DA NAS PLJAČKATE": Ogorčeni građani Pljevalja o raspodeli devet miliona evra iz Eko fonda

M. D.

10. 11. 2022. u 17:38

SA protesta pod nazivom „Bronhitis i astmu pljevaljske dece naplaćuje Podgorica“, održanog u četvrtak ispred Opštine Pljevlja, zatraženo je od Vlade Crne Gore da stopira finansiranja svih projekata Eko fonda dok se ne nađe pravednije rešenje za raspodelu tih para.

НЕЋЕТЕ ВИШЕ ДА НАС ПЉАЧКАТЕ: Огорчени грађани Пљеваља о расподели девет милиона евра из Еко фонда

Foto: M.Drobnjak

Sa protesta koje su organizovale NVO “Zajedno za Pljevlja” i NVO “Breznica” zatraženo je i  premeštanje Eko fonda iz Podgorice u Pljevlja, gde će, kako kažu, zaposleni biti u epicentru dešavanja što se zagađenosti tiče, pa će samim tim i videti i osetiti prioritete.

Na skupu kojem je prisustvovao mali broj građana zatražen je hitan sastanak kod predsednika Opštine povodom ovog pitanja.

Zatraženo je da se u saradnji sa Opštinom i RTV Pljevlja napravi emisija koja će da prati i isprati šta će se raditi povodom ovih devet miliona, a kasnije obrađivati goruće probleme Pljevalja.

- Pre četri godine odlukom Vlade Crne Gore, a uz pomoć Ministarstva ekologije, formirano je preduzeće Eko fond iz Podgorice. To preduzeće se finansira od uplata svih zagađivača na Teritoriji Crne Gore. Budžet Eko fonda do ove godine i nije bio toliko veliki, kao što je ove godine. Bio je oko pola miliona evra, pa i nešto više. Ali ove godine predviđeni budžet kako smo saznali je skoro devet miliona eura i to: 7,5 miliona evra od trgovine CO2 kreditima, a 2,3 miliona od EKO naknade - kazao je Milovan Cerović ispred NVO Zajedno za Pljevlja.

On je istakao da su se sredstva naplaćivala od eko naknada pod sloganom zagađivač plaća.

- Kad se sve to sabere i oduzme, preduzeća iz naše opštine u finansiranj EKO FONDA učestvuju sa oko 80% ili možda i više - smatra Cerović.

On je naveo da je svrha EKO FONDA pored naplaćivanja eko naknade je i finansiranje EKO projekata koje kandiduju sve opštine.

Cerović kaže da Opština Pljevlja nije kandidovala ni jedan projekat iako je ovaj grad jedan od najzagađenijih u regionu.

-Nama je možda i promaklo sve ovo sa silnim milionima, ali je čudno kako je promaklo našim gradski ocima koje smo mi izabrali da nas svugde i na svakom mestu predstavljaju i bore se za nas i u naše ime. Je li vas sramota što četiri godine niste ništa uradili, a nećete uraditi ništa ni posle ovog skupa. Zbog svih tih propusta, namernih ili nenamernih mi smo odlučili da razbijemo tišinu i ušuškanost. U pitanju je ljudi namera da se Pljevljaci opljačkaju za devet miliona evra. E to im nećemo dati ovoga puta. Naše je mišljenje da se svih devet miliona opredeli Pljevljima - rekao je Cerović.

Prema rečima Milorada Mitrovića, predsednika NVO „Breznica“ više decenija smo svedoci besomučne pljačke celog Pljevaljskog kraja i građana Pljevalja, naših prirodnih dobara.

- Preživljeli smo inflaciju, guranje u ratove i međusobne sukobe, bežanje u partijske i političke podele… sve smo to pregurali, ali smo i dalje ostali taoci zaglavljeni između borbe za goli život i interesa pojedinaca bliskih vlasti, koji su nas doveli do potpunog sunovrata, ekološkog i ekonomskog brodoloma. Preko leđa Pljevljaka su za sebe, svoje naslednike, partijske drugove, kumove i prijatelje stvorili imperije koje se mere stotinama milijardi eura, kazao je Mitrović.

On je istakao da danas na skupu nije video predstavnike NVO-a ni iz Pljevalja ni iz Podgorice “koji su poslednjih godina zgrnuli stotine hiljada pa i milione eura, na projektima i priči o ugroženosti građana Pljevalja”.

-Oni deluju samo kroz projekte i priču, sve izvan toga, nije im svojstveno. Popovi pa i efendije ne samo da tvituju, pišu komenmtare po društvenim mrežama, nego su počeli i da zapošljavaju po dubini. Poslednjih godina jedni brane svetinje, drugi brane Crnu Goru i Ustav, a u stvari bi trebalo da svi zajedno branimo životnu sredinu, zdravlje građana, koje je odavno dovedeno u pitanje i interese poniženih i obespravljenih građana Pljevalja. Bolest je metastazirala i neophodan je precizan i hrabar hiruški rez, samo što ja, ni među ovim sadašnjim ne vidim odvažnog i sposobnog hirurga da napravi rez…jer nikada nisam ni čuo ni vidio, da je neko sam sebi odstranio tumor, izvadio bolesni bubreg ili operisao slepo crevo, kaže Mitrović.

On je napomenuo da Pljevlja svakoga dana imaju sve manje stanovnika i da je sve više gladnih građana.

-Korupcija, kriminal, borba za fotelje su postali svakodnevnica, digla se kuka i motika i svi odoše u politiku, jer je pored šverca cigareta, skanka i kokaina, to izgleda najunosnija grana privrede u Crnoj Gori. Svi kradu na svim nivoima. Može li se iko od nas prisetiti koliko smo ministara, poslanika i državnih funkcionera imali iz Pljevalja u svim dosadašnjim vladama i sazivima Skupština, uključujući i onu Saveznu poslednjih 60 godina? Da li su oni išta uradili za svoje sugrađane i grad iz koga su otišli? Mnogi su shvatili da je interes građana, njihov lični interes - kazao  je Mitrović.

Prema njegovim rečima jedino ostaje da vrate pravdu u svoje ruke, „jer jedino tako možemo onima koji ne razumiju, objasniti šta je pravda a šta nepravda“.

- Danas smo ovde da naše predstavnike u Opštini, koji su plaćeni novcem građana Pljevalja i izabrani da štite interese svih nas, pitamo: “Je li ih sramota” i dokle će ovako? Imaju li oni dug i obavezu prema građanima koji su ih birali, a sve nas, imamo li mi dug prema našim precima, prema sebi, prema našoj deci, ili ćemo, kao i do sada, mirno i spokojno posmatrati pljačku svih nas i poptpuni sunovrat i kraj - rekao je Mitrović.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave