NAŠA MISIJA JE DA SLUŽIMO NESREĆNIMA: Ekipe dobrovoljaca sa usidrenog broda pomažu vrednim ženama u pripremi obroka (FOTO)

B.Dabić

30. 10. 2022. u 07:15

PRE četiri godine otvorena je prva narodna kuhinja u Baru u kojoj obroke spremaju žene velikog srca, a prvi put krajem oktobra za 250 korisnika kuvaju volonteri sa dalekih meridijana koji su u Bar doplovili najvećom plutajućom knjižarom na svetu, brodom - Logos Hope.

НАША МИСИЈА ЈЕ ДА СЛУЖИМО НЕСРЕЋНИМА: Екипе добровољаца са усидреног брода помажу вредним женама у припреми оброка (ФОТО)

Foto B. Dabić

Posada ovog nesvakidašnjeg broda pokazala je humanost i potvrdila na delu u Baru svoj slogan "Delimo znanje, pomoć i nadu".

Brod Logos Hope je u barsku luku uplovio 21. oktobra i ostaće do 6. novembra. Reč je o najvećoj plutajućoj knjižari na svetu, u kojoj se može naći više od 5.000 naslova, ali ono što ga čini dodatno posebnim je činjenica da posadu broda čini više od 300 volontera iz šezdesetak država. Putujući od luke do luke, volonteri broda pomažu onima kojima je pomoć najneophodnija. To čine i ovih dana u Crnoj Gori, gde stoje na usluzi Ženama Bara. Grupe od nekoliko volontera svakodnevno pomažu u Narodnoj kuhinji.

Prva ekipa bila je sastavljena od volontera iz Egipta, Kanade, Kine. Drugog dana u Narodnoj kuhinji su članovi posade iz Severne Koreje, Južne Afrike, Amerike, Nemačke i Brazila...

Foto B. Dabić

- Nas ne zanimaju materijalne stvari, već ljudi. Kada uložite u bilo koju materijalnu stvar, to ne može da se meri sa vrednošću koje ima "investiranje" u ljude - smatra Aleks, volonter iz SAD. - Na našem brodu, naučili smo da budemo fleksibilni i spremni da pružimo svu moguću pomoć. Naša misija je da služimo zajednici i ovo je jedan od tih načina.

Han Đu, volonter iz Severne Koreje, na brodu Logos Hope je već dve godine i kaže da je imao priliku da se uveri da je siromaštvo problem svih zemalja na svetu.

- Volim da putujem, posetio sam tridesetak zemalja i imao priliku da se uverim da je siromaštvo globalni problem. Svaka država na svetu bori se sa problemom gladi i siromaštva - od Amerike i Velike Britanije do Afrike. Ova organizacija je put do njegovog rešavanja, ovo je jedan od načina - kaže Han Đu.

Laura iz Južne Afrike poručuje da moramo brinuti o potrebama drugih.

- Svako od nas može se naći u ovakvoj situaciji. Mogla sam biti rođena u situaciji da moram da čekam na svoj obrok. Naš zadatak je da prosvetlimo i donesemo nadu ljudima - kaže Laura.

Aleks iz Nemačke nakratko se pridružio posadi broda, a inače radi u crkvi.

- Molimo se za brod i podržavamo ga. Došli smo pre sedmicu da vidimo šta volonteri na brodu rade, da se povežemo sa njima. Posada je jedna zanimljiva zajednica sastavljena od ljudi iz različitih država, koji imaju iste misli i istu želju - ističe Aleks.

Većina naših sagovornika još nije stigla da posete znamenitosti grada, ali ističu da svakako planiraju da to učine tokom nekoliko slobodnih dana koje imaju dok su u luci. Ovo je njihova prva poseta Crnoj Gori, ali, iako su tu tek nekoliko dana, ističu da bi se rado vratili i preporučili prijateljima, porodici i poznanicima da dođu ovde.

- Crna Gora je prelepa zemlja, ali ono što mi se posebno dopada su ljudi. Svi sa kojima sam pričao bili su gostoljubivi, ljubazni, nasmejani - kaže volonter iz Amerike, koji ističe da je njegova majka poreklom iz Irana, gde je živela šezdesetih godina, te da ga ljubaznost koju je ovde sreo asocira na majčine korene.

Saradnja broda Logos Hope i NVU Žene Bara je ostvarena zahvaljujući privatnom poznanstvu. Marija Radović ispred ove NVU ističe da je zadovoljna i ponosna što će se širom sveta čuti za Narodnu kuhinju iz Bara.

Osim rada u Narodnoj kuhinji, volonteri sa broda su realizovali još jednu akciju.

- Išli smo u Stari Bar da posetimo dve bolesne starije gospođe. Volonteri su bili oduševljeni, vodili smo ih i u turistički obilazak Starog Bara i Stare masline. Današnja ekipa je malo brojnija, ali su svi raspoloženi za pomoć - kaže Marija.

Volontere koji su do sada posetili Narodnu kuhinju interesuje i kako izgledaju lokalna i nacionalna jela. Mnogi od njih su bili oduševljeni onim što su probali.

- Pravili smo im priganice, pitaju šta da probaju u gradu, preporučili smo im japrake, interesuju ih i ćevapi - navodi Radović.

OTVORENA VRATA

NA vrata Narodne kuhinje u Baru svakodnevno pokuca oko 250 građana. Ali, ova vrata su otvorena ne samo za njih, već i za one koji žele da pomognu u pripremanju obroka.

- Posla ima za svakoga ko dođe, nedavno su nam se javili učenici Srednje stručne škole i priključili nam se. Ponosni smo na njih i sve donatore koji se odazivaju na naše pozive - konstatuje Marija Radović.

 

DONACIJE

NEOPHODNO je da Narodna kuhinja ima kontinuiranu podršku, jer se svakodnevno utroši značajna količina namirnica. Sada postoje rezerve hrane za mesec-dva, ali nije dovoljno da se građani odazivaju na periodične akcije, već da donacije budu redovne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave