ŽALBAMA ODLAŽU KRAJ: Knežević poziva parlamentarnu većinu da stanu na put DPS tiraniji

V. K.

29. 10. 2022. u 07:15

ROK za prigovore opštinskim izbornim komisijama nakon izbora u 14 crnogorskih opština 23. oktobra istekao je preksinoć u 20 časova.

ЖАЛБАМА ОДЛАЖУ КРАЈ: Кнежевић позива парламентарну већину да стану на пут ДПС тиранији

Foto M. S.

Partije nezadovoljne njihovim rešenjima mogu dostaviti prigovor Državnoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata od prijema rešenja. Na dva rešenja DIK upućene su žalbe Ustavnom sudu, koji ih je obavestio da će odlučivati o tome kad bude imao kvorum za rad.

Ustavni sud u blokadi je već mesec i po.

DIK je dao mišljenje da tamošnja Opštinska izborna komisija u Plavu ne može proglasiti konačne rezultate izbora u tom gradu. Druga žalba je u vezi sa izborima u Danilovgradu, ima ih i u Podgorici i u  drugim opštinama.

Predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević je pozvao kolege iz "Evrope sad" i parlamentarnu većinu da se "stane na put DPS tiraniji i ustavnom nasilju" pokušavajući da ponište rezultate lokalnih izbora i izigraju izbornu volju građana.

- Cilj svih prigovora DPS je da ne dođe do proglašenja konačnih rezultata, s obzirom na to da je Ustavni sud blokiran - rekao je Knežević.

Iz Akcije za socijalnu pravdu smatraju da DIK treba da proglasi rezultate izbora i da sve prigovore pošalje na Evropski sud u Strazburu.

Negde je poruka ovog pravnog galimatijasa to da DPS treba da vlada i kad je opozicija. Ali prosto, ne možete vladati ispod žita i mislim da građani to ne treba da dozvole - kazala je Ines Mrdović, iz ove nevladine organizacije.

ĐUKANOVIĆ: INSTITUCIONALNA TRULEŽ

VLADA u tehničkom mandatu bez poverenja većine poslanika, parlament sa promenljivom većinom, predsednik u poslednjim mesecima mandata, presude mahom u stanju vršilaca dužnosti. Ovo je jedna institucionalna trulež, vlada je izgubila legitimitet, parlament na jednoj temi revanšizma prema ranijoj vlasti održava homogenost 41 poslanika. Takva zemlja nije u stanju da se ozbiljno organizuje u reformama izbornog zakonodavstva, evropskih integracija, poverenja investitora, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, za Bi-Bi-Si na srpskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?