IZ KAFANE RUŠE VLADU: Premijer Crne Gore o rukovodiocima i kompromitovanim kadrovima agencije za bezbednost

V. KADIĆ

28. 10. 2022. u 07:14

PREMIJER Crne Gore Dritan Abazović saopštio je uoči današnjeg kontrolnog saslušanja na skupštinskom Odboru za bezbednost i odbranu da je na neke sumnjive kadrove Agencije za bezbednost upozoravao i ranije.

ИЗ КАФАНЕ РУШЕ ВЛАДУ: Премијер Црне Горе о руководиоцима и компромитованим кадровима агенције за безбедност

Foto Vlada CG

Među njima je i smenjeni rukovodilac Kontraobaveštajne službe Drago Spičanović.

- To je jedina osoba na koju sam upozorio bivšeg direktora Sava Kenteru. Spičanović je pre nekoliko dana sedeo sa nekim bezbednosno interesantnim osobama u jednom podgoričkom lokalu, a nekoliko dana posle toga sedeo sa Zoranom Lazovićem (bivši visoki policijski funkcioner otac uhapšenog službenika Petra Lazovića) i Rankom Ubovićem (kontroverznim biznismenom) u jednom drugom podgoričkom lokalu. Ako neko organizuje kampanju protiv Vlade Crne Gore, onda treba da imamo svoj politički stav - naveo je Abazović.

Bivši rukovodilac kontraobaveštajne službe Drago Spičanović, Foto Vikipedija

On je rekao da je otkrivanje imena operativaca potpuno pogrešan fenomen u Crnoj Gori koji nije od juče, naglašavajući da ljudi ne treba da znaju ko su operativci, jer je njihov posao - tajan.

Abazović je istakao i da nije tačno da Agencijom za nacionalnu bezbednost (ANB) rukovodi Artan Kurti, kojeg je on u julu imenovao na funkciju generalnog sekretara, već da to čini izabrani Boris Milić.

- Kurti je jedan od zaposlenih i on je svojim aktivnostima značajno doprineo kvalitetu rada ANB - rekao je Abazović novinarima u Podgorici.

- Kurti ostaje maksimalno posvećen svim akcijama koje radi sa svojim međunarodnim partnerima u cilju suzbijanja malignog uticaja u Crnoj Gori. Da li se radi o ruskom ili drugim uticajima - sve što bude identifikovano kao maligni uticaj, mi ćemo nastaviti da radimo u tom smeru bez ikakvih restrikcija. Na sednici Odbora za odbranu bezbednosti verovatno će se aktivirati ova tema. Ono što smo svi zahtevali je da se za sve što su bile aktivnosti u prethodnom periodu polože računi i ostvari monitoring.

Kurti i Abazović, Foto privatna arhiva

IZBORI

ABAZOVIĆ dodaje da neke stvaru upućuju na to da se u kontekstu lokalnih izbora u 14 crnogorskih opština želela zloupotreba ANB ili njegovih delova.

- Da li je to bilo usmereno protiv premijera ili nekih drugih političkih subjekata ostaje da se vidi. Ja ću verovatno na sednici odbora, ako budem imao priliku, reći svoju verziju priče i mislim da će biti zanimljiva, jer je mnogo nelogičnosti.

ČISTKE U BEZBEDNOSNOM SEKTORU

VRŠILAC dužnosti direktora ANB Boris Milić imenovan je juče na sednici Vlade, za novog člana Veća za nacionalnu bezbednost. Na istoj sednici razrešeni su ministi odbrane i diplomatije Raško Konjević i Ranko Krivokapić, kao i članovi Biroa za operativnu koordinaciju Dejan Vukšić, brigadni general Milutin Đurović, Milena Petričević, Todor Goranović i Petar Koprivica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)