STALJIN I TITO KAO "SVETITELJI": Čudan izgled crkvenog kalendara u Crnoj Gori 1945. godine (FOTO)

Veliša Kadić

23. 10. 2022. u 11:36

IZ arhive publiciste i novinara, nekadašnjeg dopisnika "Novosti" iz Crne Gore Donka Rakočevića, ovih dana "iskočila" je potamnela i neobična knjižica - crkveni kalendar iz 1945.godine bez krsta ali sa petokrakom, čije prve dve stranice su pod pečatom komunističkih "svetitelja" Staljina i Broza! Kalendar broji 77 leta i danas je dragoceni dokument koji pokazuje kroz koje trnje je u vreme bivšeg sistema prolazila Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

СТАЉИН И ТИТО КАО СВЕТИТЕЉИ: Чудан изглед црквеног календара у Црној Гори 1945. године (ФОТО)

Foto privatna arhiva

- Udruženje sveštenika Crne Gore, koje je Udba osnovala 1945. godine, štampalo je crkveni kalendar s petokrakom, a na njegovim početnim stranicama su bile fotografije Staljina i Tita. Tokom dugih istraživanja došao sam do podatka da je posebnu ulogu u ovome odigrao pop Đorđe Kalezić, prvi predsednik Vladine komisije za verska pitanja u Crnoj Gori - priča za "Novosti" Rakočević, pokazujući dokument koji ukazuje da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, slično kao i u drugim krajevima tadašnje Jugoslavije, nije uništavana samo spolja - komunističkim i drugim zločinima, već je podrivana i iznutra.

- Komunisti su uspeli da zavrbuju nekoliko sveštenika, a nekoliko ih je stalo na stranu crnogorskih separatista. U cetinjskoj Bogosloviji komunisti su tokom rata uspeli da stvore veoma jaku skojevsku organizaciju. Od oko 140 bogoslova, čak 80 su bili simpatizeri SKOJ-a. Većina njih je otišla u partizane, neki su izginuli, drugi su se istakli u proganjanju crkve i visoko su se uspeli u komunističko-državnoj hijerarhiji.

Foto privatna arhiva

Veselin Bulatović, jedan iz te generacije cetinjskih bogoslova, bio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore i poznati golootočki mučitelj - navodi Rakočević, podsetivši da su u "komunističkim redovima bili raspop Blažo Marković, Boško Popović, Simo S. Radunović, prota Jagoš Simonović (u prvo vreme arhijerejski namesnik u Kolašinu, kasnije Titov pukovnik), Leontije Marković (ostroški arhimandrit), raspop Jovo Radović (verski referent u pokrajinskoj komunističkoj vladi za Crnu Goru) i još neki".

Foto privatna arhiva

- Među izdajnike u crkvenoj kući spada i Udruženje sveštenika Crne Gore, koje je Udba osnovala 1945. godine, a prvi predsednik mu je bio pop Petar Kapičić. Uz pomoć tog udruženja, vlast je osudila mitropolita Arsenija Bradvarevića, pomogla pri rušenju crkve na Lovćenu i u drugim sličnim poslovima - ukazuje Rakočević.

Naš sagovornik podseća na istorijske beleške i dokumenta iz ondašnje crnogorske Udbe, kao i zapise sveštenika, da je crnogorska milicija u crnim dugim kožnim mantilima, čizmama do ispod kolena dobro potkovanim pločicama koje su odzvanjale cetinjskim ulicama i sokacima podgoričke Stare varoši noću upadala u svešteničke kuće i "crkvene objekte i sa pištoljem na slepoočnici vodila sveštenike na upis u udruženje".

- Ko nije hteo, znalo se - batine do iznemoglosti, a za neke i metak u čelo - kaže naš sagovornik.

- Ili, kako je govorio jedan od sledbenika sina "svih naroda i narodnosti", vera nije u krstu već u zvezdi, jer: "Zar ne vidite, bog vas zgromio, da se krst rascvetao u crvenu petokraku?".

Foto privatna arhiva

IZBRISANI

"CRKVENA filijala" Demokratske partije socijalista, sledbenice komunističke ideologije, kanonski nepriznata "Crnogorska pravoslavna crkva" u svom "kalendaru" izbrisala je sve srpske svetitelje osim Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Pravoslavna ili Srpska nova godina je preimenovana u Novo ljeto ili Vasilijevdan, dok se 27. januar ne obeležava kao Savindan, već kao praznik Svete Nine, prosvetiteljke Gruzije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona