IGUMAN SPC OPASAN PO CRNU GORU: Mitropolija crnogorsko-primorska o zabrani ulaska arhimandritu Danilu

V.K.

21. 10. 2022. u 21:24

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska je sa zaprepašćenjem primila informaciju da je igumanu Manastira Dajbabe arhimandritu Danilu zabranjen ulazak u Crnu Goru.

ИГУМАН СПЦ ОПАСАН ПО ЦРНУ ГОРУ: Митрополија црногорско-приморска о забрани уласка архимандриту Данилу

Foto: Printscreen/Jutjub/Manastir Podmaine - PROPOVEDI

- Navodni razlog ove zabrane od strane ANB da po njenoj proceni iguman Danilo prestavlja opasnost po Crnu Goru za nas je u potpunosti neubedljiv i neprihvatljiv. Iguman Danilo je svojom dugogodišnjom dosadašnjom službom pokazao da ga ne interesuje politika i nikad se kod njega nije moglo primetiti neprijateljstvo prema Crnoj Gori. On je, naprotiv, pokazao ljubav prema našem narodu zbog čega je kao duhovnik veoma voljen i uvažen od svih pravoslavnih vernika. Zaključak je sledeći: čim su delovi bivšeg režima opet došli u situaciju da nastave svoje anticrkveno, nezakonito i diskriminatorno delovanje u odnosu na pravoslavno sveštenstvo i monaštvo – tu su priliku iskoristili. Nažalost, zloupotrebljavajući državne bezbednosne institucije - ističe se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kako ističu, "Ovo nije i ne može da bude iznenađenje".

- Još u vreme nedavne borbe za očuvanje crkvenog imena, dostojanstva i imovine, javnost je svakodnevno slušala najviše zvaničnike tadašnjeg režima kako će crkva dobiti svoju „nišu“, kako za sveštenike i monahe posle izbora „nikad više neće biti isto“, pa će se za njih „otvoriti granice jer nemaju ovde utemeljenja“. Čuli smo i to da su svi oni koji podržavaju crkvu u njenoj borbi deo „ludačkog pokreta“ i mnogo drugih sumanutih optužbi. Srpska pravoslavna crkva i njene eparhije u Crnoj Gori i u vremenima gonjenja istrajava na Hristovom putu, držeći se njegove istine, pravde i ljubavi prema svima, pa i prema svojim neprijateljima. Na kraju, podržavamo svaku aktivnost nadležnih organa na poboljšanju bezbednosti građana Crne Gore, ali uvereni u nepravednost ovakvog postupanja prema ocu Danilu, iskoristićemo sve vrste institucionalnih mehanizama da dokažemo da se u konkretnom slučaju radi o parodiji zaštite nacionalnih interesa i brutalnom obračunu sa Crkvom - poručuju iz Mitropolije.

BONUS VIDEO - Zlatna riznica srpske istorije: manastrir Svetog Nikole u Pribojskoj Banji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić