VELIKA OPASNOST SE NADVILA NAD CRNOM GOROM: Milo Đukanović spreman na sve - Zapad mu stavio do znanja da mu je isteklo vreme

Novosti online

01. 02. 2023. u 20:32

ISTORIČAR Aleksandar Raković kazao je gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije da je Milo Đukanović spreman da brani svoju poziciju.

ВЕЛИКА ОПАСНОСТ СЕ НАДВИЛА НАД ЦРНОМ ГОРОМ: Мило Ђукановић спреман на све - Запад му ставио до знања да му је истекло време

Foto: EPA/Shutterstock/ilustracija

- Ne bih isključio ni mogućnost njegovog odlaska u šumu o kome je govorio. On nema rešenje da se vrati na vlast osim nekim opstrukcijama i pokušajima da ućari na ukrajinskoj krizi čime bi želeo da se prikaže kao relevantan faktor koji će odbraniti evroatlantizam ali mu niko više ne veruje, pogotovo jer su njegovi partnera njega odbacili - kazao je Raković.

Nisu, kako navodi, ni Rusi ni Srbi presecali ona krijumčarenja na državnim brodovima Crne Gore po okeanima i morima sveta, već su to radili Amerikanci, Holanđani, Danci, Njemci i Britanci.

- Prema tome oni su mu stavili do znanja da je njemu vreme isteklo i sada traže svog novog favorita u tom konglomeratu stranaka. Pojavilo se i nekoliko novih faktora, ali izvesno je da je Đukanovićevo vreme isteklo ali ga ne treba potcenjivati. On je spreman na sve, a verovatno je spreman i da ode u šumu, ali u tom slučaju on je slabiji faktor jer onaj ko ode u šumu, izgubiće. Prosto, ili se neće snaći u toj šumi ili će biti priveden pravdi“, koncizan je Raković.

Istoričar tvrdi da se Đukanović plaši da gubitkom vlasti u Crnoj Gori izgubi i imnuitet.

- On ako ne bude ponovo predsednik on više neće imati imunitet i onda se otvaraju mogućnosti za njegovo procesuiranje o čemu su mnogi govorili, ne samo kod nas u srpskim zemljama, nego i oni na Zapadu. On je u egzistencijalnom strahu šta će se sa njim desiti ukoliko bude izgubio imunitet i zbog toga će se grčevito boriti do kraja. Čim vuče konce, on ima mogućnost da opstruiše a sada opstruiše formiranje nove Vlade. On može opstruisati formiranje Vlade do proljeća sledeće godine a pritom ni Skupština neće sebi izglasati skraćenje mandata. Možda ćemo te izbore, i predsedničke i parlamentarne, viđeti na proljeće sledeće godine - podvlači Raković.

Istoričar tvrdi da ni Dritanu Abazoviću ne odgovara da neko drugi sprovodi izborni proces već će to sprovesti njegova Vlada. Komentarišući potencijalni mandat Miodraga Lekića i ko može biti u toj Vladi, istoričar tvrdi da je to do njega, ako uopšte bude bilo te Vlade.

- On će napraviti svoj izbor u skladu sa rezultatima iz 2020 u dogovoru sa partnerima koji će ući u vlast. Ja ne vidim mogućnost da Demokratski front bude van vlasti ovog puta jer DF zaslužuje to, kao pokretač promjena u Crnoj Gori jer je to pobednička koalicija. Gđe to ima osim u Crnoj Gori da oni koji pobede na izborima ne mogu ući u izvršnu vlast, osim po dubini? To rešenje se pokazalo kao loše kada je reč o Krivokapićevoj Vladi, ali i kada je reč o Abazovićevoj vladi, premda je Abazovićeva vlada bila mnogo bolja prema srpskom pitanju jer je on potpisao Temeljni ugovor što Krivokapić nije želeo. Ostaje misterija zašto to Krivokapić nije učinio i zašto je stalno prolongirao i uvlačio sveti arhijerejski Sinod u neka obrazloženja kome oni nisu verovali. Abazović je potpisao Temeljni ugovor onakav kakav je već prethodno dogovoren i Srbi zbog toga treba da mu budu zahvalni - podvlači Raković.

Istoričar govori da pored toga što kudimo Abazovićevo rešenje o tome kako je formirao tu Vladu, moramo da pohvalimo i ono dobro jer smo pravedni posmatrači i tumači prilika u Crnoj Gori.

- Krivokapić je bio velika greška, ali iz grešaka se uči. Abazović je svakako bolje rešenje od Krivokapića, a viđećemo da li će Lekić biti još bolje, ali to više ne zavisi od ovih aktera. To svakako zavisi od toga hoće li Skupština skratiti Đukanoviću mandat - kazao je Raković.

Srpski faktor u Crnoj Gori je počeo da jača, kaže Raković i dodaje da je i Abazović sam kazao da to pitanje nije rešeno 30. avgusta i da Đukanović nije pao sa vlasti, DF bi sam imao preko 50%.

- DF je počeo mnogo da jača i stranci su videli da srpski faktor mora biti zadovoljen u nacionalnom i kulturnom smislu i da im da ustupke. To se desilo na pitanju SPC i po tome da Srbi mogu obavljati neke funkcije. Govorimo sad o Gabrijelu Eskobaru koji je megafon američke politike. On je na nekoj konferenciji evroatlantskog saveza Crne Gore priznao da postoji srpsko pitanje u Crnoj Gori, tako da oni moraju napraviti kompromis sa sprskim narodom kako bi stabilizovali Crnu Goru. Kako će se Crna Gora strukturisati u budućnosti, viđećemo. Bitno je da je pozicija SPC sad jaka i utvrđena zakonima i propisima Crne Gore. SPC je tu izašla kao pobednik ali su tu pobedila i stranke. Posebno DF. Da nije bilo DF-a ne bi ovoga bilo jer su oni davali čvrstu infrastrukturu koja je obezbedila pobedu. To je bila jedna velika sinergija naroda Crne Gore sa Srbima iz Srbije i Republike Srpske - zaključio je on.

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove